Vse etikete sveta, odstrižite jih!

10. 8. 2012
Vse etikete sveta, odstrižite jih!

Iz povsem nedolžnega hobija, ki je posledica stalnega oprezanja na snemanjih, ali se vidi etiketa, se je skeniranje listkov, štrlečih iz oblačil, letos spremenilo v pravo obsesijo. Ne vem, mogoče sem samo jaz naletela na počitniško lokacijo, kjer so gospodičnam, damam in ne nazadnje tudi vsem 'ne vem, zakaj že v modrcih' punčkam na plan silile etikete oziroma listki.

Plaža se zdrzne, v vodo gre »The Body«, samci zrejo v njeno rit, jaz tudi, čeprav bi najraje stekla za njo in ji v kopalke zatlačila tistih petnajst listkov, ki v dolžini mini repa štrlijo ven iz hlačk. Še dobro, da ne nosi modrčka.

Nič bolje je ne odnese njena prijateljica v celih kopalkah. Te se ji zarolajo na hrbtu ob etiketi, ki naznanja, da so kopalke iz Benettona, ven pokukajo, o, kakšno razočaranje, samo trije listki (enak prizor smo lahko pred leti opazovali na jumbo plakatih, na katerih je mična gospodična, k nam obrnjena s hrbtom in kakopak z zavihanimi kopalkami, vabila v ene od slovenskih toplic).

Zakaj? Razen tega da se lahko vsak trenutek, ko imamo oblačilo na sebi, naučimo besedo bombaž v približno desetih jezikih sveta, je njihov obstoj en velik stilistični minus (razen če so tako dobro skriti, da o njih ni niti slutiti). Ista težava je z vseh koncev in krajev ven pereče štrlela tudi zvečer, na promenadi: samostoječe obleke – listki plapolajo na hrbtu; oprijete obleke – na boku čudna anomalija, saj so na bočnem šivu očitno zmečkani in zviti vsi listki tega sveta; prosojna majica – teh ni bilo težko najti.

Zadnjič sem na prehodu za pešce stala za gospodično U. Č., ki ji je pri vratnem izrezu ven štrlel listek. Ime mu je bilo D & G. Ves čas sem se spraševala, ali ga je ven povlekla namenoma ali je pač samo ušel. Kakorkoli, lahko si predstavljam, da je rezanje etiket z oblikovalskimi imeni skrunjenje oblačil, a včasih ne gre drugače (beri prosojni materiali), rezanje listkov z navodili za pranje pa naj prosim postane osnovna higiena.

V svoje dobro sem se na morju odpovedala škarjam. Bog si ga vedi, če ne bi v nasprotnem primeru z njimi kot najbolj goreča obalna stražarka tekla za 'štrlečkoti', ki bodo skupaj z lastnico zdaj zdaj skočili v vodo.