Sestavine krem - jih poznamo?

26. 8. 2011
Arhiv Imaxtree

Lepotne kreme uporabljamo, ker nam navlažijo kožo, zmanjšajo gube ali preprečijo nastajanje aken. Ko pa začnemo brati, katere sestavine vsebujejo naši najljubši lepotni izdelki, naletimo na dolg seznam nepoznanih besed.

Nekatere sestavine so pridobljene iz narave, nekatere pa v kemijskih laboratorijih. Dobro pa je, da vemo, katere so tiste sestavine, zaradi katerih smo lepše.

Produkti za aknasto kožo

večinoma vsebujejo enega ali več od sledečih sestavin: salicilna kislina (salicylic acid) ali beta hidroksi kislina (beta hydroxy acid), benziol peroksid (benzoyl peroxide), olje avstralskega čajevca (tea tree oil), triklosan (triclosan), žveplo (sulfur) in cink (zinc). Kisline spodbuja luščenje celic, kar preprečuje zamašitev por. Ostale sestavine pa preprečujejo nastajanje bakterij ali pa pomirjajo vnetja.

Vitamin A in njegovi derivati, kot sta retinol in retinoidi, spodbujajo globoke spremembe celic in naj bi povzročali drastično zmanjšanje gubic. Vitamin C in koencim Q10 spodbujata nastajanje kolagena in elastina, ki sta potrebna za čvrsto in napeto kožo.

Pri produktih za odstranjevanje odmrlih celic

boste med sestavinami našli sledeče: različne kisline, kot sta na primer alfa hidroksi (alpha hydroxy ali kar AHA) in mlečna kislina (lactic acid) in papajo. Te sestavine spodbujajo luščenje kože in pomagajo pri odstranitvi površinskih plasti kože. Sestavine kot so olje, maslo, lipid, glicerin (glycerin) in vazelin (petrolatum) pa vlažijo vašo kožo.

Sončna zaščita

Če želite, da ima vaš produkt tudi dobro sončno zaščito bodite pozorne, da vsebuje sledeče: titanov dioksid (titanium dioxide), cinkov oksid (zinc oxide) in oksibenzin (oxybenzone).

Veliko sestavin je v kremah zato, da so kreme videti, takšne kot so.

Parabeni (parabens) so pogosti konzervansi, cetilni in stearilni alkoholi (cetylni and stearyl alcohol) se uporabljajo za zgoščevanje, lanolat (lanolate) pa poskrbi za kremasto strukturo.

Bodimo torej lepe, a pazljive.