Balet - Labodje jezero

10. 11. 2011
Labodje jezero

Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega spada med enega najbolj znanih in najlepših baletov na svetu.

Baletno glasbo je Čajkovski skomponiral med letoma 1875 in 1876 po naročilu Vélikega gledališča v Moskvi, in to za avtorski honorar borih 800 rubljev.

Prva izvedba baleta je bila 4. marca leta 1877 v Bolšoj Teatru v Moskvi. Na rednemu sporedu je bil šest let, vse do leta 1883. Baletna glasba ima dve različici, saj sta jo po skladateljevi smrti revidirala njegov brat Modest Čajkovski in dirigent Riccardo Drigo.

Labodje jezero v Ljubljani

Tokrat si bomo lahko v Ljubljani ogledali Labodje jezero v izvedbi Ruskega cesarskega baleta, in sicer v soboto, 26. novembra 2011. Predstava bo v ljubljanski Hali Tivoli ob 20. uri. Sestavljena je iz treh dejanj in v njej sodeluje 43 svetovno znanih baletnih plesalcev, ki so se šolali v največjih ruskih baletnih šolah.

V glavni baletni vlogi spoznamo lepo princesko Odette, ki jo je skupaj z njenimi prijateljicami ugrabil zlobni čarovnik Rothbart in jih spremenil v labode, ki le čez noč dobijo človeško telo. Princeska se zaljubi v princa Siegfrieda, vendar se zaradi čarovnikove prevare njuna ljubezen znajde na težki preizkušnji.

Novo na Metroplay: Tjaša Železnik in Franci Krevh│Najbolj pomembno je, da otroci poslušajo glasbo