Banga: Patti Smith o svetu, polnem kaosa in lepote

17. 4. 2012
Banga: Patti Smith o svetu, polnem kaosa in lepote

"Botra punka" Patti Smith je napovedala izid svojega enajstega studijskega albuma, ki bo nosil naslov Banga in naj bi izšel 5. junija. To bo njen prvi studijski izdelek po letu 2004.

Album je bil posnet v Electric Lady Studios v New Yorku, ustvarili pa so ga Patti Smith in njen spremljevalni band, ki ga sestavljajo Tony Shanahan, Jay Dee Daugherty in umetničin dolgoletni sodelavec Lenny Kaye. Na albumu gostujejo Tom Verlaine, Jack Petruzzelli, pa tudi Pattijin sin Jackson in hči Jesse Paris.

Patti je navdih za album našla v svojih sanjah in opažanjih, njeni poetični stihi so odraz našega kompleksnega sveta, sveta polnega kaosa in lepote. Če temu dodamo še njeno neverjetno sposobnost pripovedovanja zgodb, lahko vsekakor pričakujemo album, ki bo zaobjel bogate življenjske izkušnje dame, ki se je drži vzdevek "botra punka".

Album je v stiku z aktualnim dogajanjem, saj bo na njem tudi Fuji-san, rockpesem za ljudi na Japonskem, ki okrevajo po uničujočem potresu; pesem This Is A Girl je Patti posvetila Amy Winehouse, Nine pa je rojstnodnevna pesem in poklon rockeričinemu prijatelju Johnnyju Deppu.

Čakanje na ploščo Banga si lahko skrajšate z branjem Pattijine avtobiografske pripovedi Pač mulca (v izvirniku Just Kids), v kateri opisuje svojo mladostno romanco s fotografom Robertom Mapplethorpom (1946-1989), ki je prerasla v globoko prijateljstvo in za vedno zaznamovala življenji obeh umetnikov. V slovenskem prevodu je z ameriško narodno nagrado ovenčana knjiga izšla lani, prevedel jo je Jure Potokar.

Poslušajte skladbo April Fool, ki napoveduje novi album Smithove.