Dali, Miro, Picasso in Tapies - "Štirje mačkoni" na ogled v Ljubljani

31. 3. 2015
Dali, Miro, Picasso in Tapies - "Štirje mačkoni" na ogled v Ljubljani

Štirje veliki Španci, predstavljeni na razstavi, so vsem znana imena: Picasso, Dali, Miro in Tapies. Vsak na svoj unikaten način so ustvarili popolnoma nove horizonte v likovnem jeziku slikarstva 20. stoletja.

Od 26. marca letos si lahko v galeriji Visconti Fine Art (Galerija Mestni trg, d. o. o.) na Mestnem trgu 18 v Ljubljani ogledate originalne grafike izstopajočih španskih slikarjev 20. stoletja.

Predstavljenih je več kot 20 izbranih del Salvadorja Dalija, Joana Miroja, Pabla Picassa in Antonija Tapiesa. Razstava je za obiskovalce brezplačna in bo na ogled do konca maja 2015.

Štirje mačkoni ali Quatro Gattos ali 4 Cats ...

Ime razstave izvira iz istoimenske kavarne v Barceloni - Cuatro Gatos café (Els Quatre Gats v katalonščini), kjer so se družili najpomembnejši umetniki z začetka 20.stoletja.

Izraz štirje mačkoni v katalonskem slengu namreč pomeni nekoliko njih in kavarna je točno to bila – prostor zbiranja 'nekoliko njih', ki so postavili temelje novi umetniški smeri – modernizmu. Štirje mačkoni: Picasso, Miro, Dali, Tapies.

Vsi štirje umetniki, zelo produktivni v grafični umetnosti, so ustvarili nekatere izmed najpomembnejših del na tem področju.

To pa ravno zaradi grafične tehnike, ki prisili avtorja k bolj discipliniranim umetniškim gestam in je še zlasti zanimiva za gledalca, saj predstavlja značaj umetnika v prečiščeni obliki.

Miro je predstavljen v vseh grafičnih tehnikah, saj je s posebno igro oblik in barv te rad spreminjal. V nasprotju z njim je Tapies rad videzu svojega grafičnega lista dodajal tretjo dimenzijo. V svojih grafikah pa sta se Picasso in Dali pokazala kot velika mojstra v umetnosti risanja čiste in zapeljive črte, ki kot kraljica prevladuje v njunem grafičnem prostoru.

Kar je Dali nekoč rekel za svoja dela, lahko prenesemo na Štiri mačkone: »Skrivnost mojega vpliva je v tem, da je za vedno ostal skrivnosten.«

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc