DV8: Ali lahko o tem govorimo?

29. 2. 2012
Skupina DV8, ki jo vodi Avstralec Lloyd Newson, je sinonim za 'fizično gledališče' in ena najpomembnejših skupin, ki na tem področju izjemno učinkovito deluje že dobrih 25 let. Foto: Profimeda

Najnovejše delo Lloyda Newsona in skupine DV8 Ali lahko o tem govorimo? (Can We Talk About This?) se ukvarja s svobodo govora, cenzuro in islamom.

Od sežiga Satanskih stihov Salmana Rushdieja leta 1989 prek umora režiserja Thea Van Gogha do kontroverznih danskih ilustracij preroka Mohameda iz leta 2005 - produkcija ansambla DV8 analizira, kako so ti dogodki zaznamovali večkulturno politiko, medijsko svobodo in umetniško cenzuro v Evropi in svetu.

Predstava, ki v dokumentarnem slogu združuje gledališče in ples, vključuje tudi arhivske posnetke in intervjuje. Posebej za predstavo so o temi spregovorili pisatelji, aktivisti in politiki svetovnega slovesa.

Predstava "še vroča"

Delo Lloyda Newsona, ustanovitelja skupine DV8, ima izjemen in trajen učinek na sodobni ples in gledališče. Za svoje odrsko in filmsko delo redno prejema največje nagrade na obeh področjih. Slovensko občinstvo se ga zagotovo spomni po odmevnih predstavah Enter Achilles (1995) in Bound to Please (1997), pozneje pa ga v Ljubljano več nismo uspeli pripeljati.

Produkcija Ali lahko o tem govorimo? prihaja v Ljubljano "še vroča", saj je bila premierno uprizorjena avgusta 2011 v ugledni Sydneyjski operni hiši.

Predstavo bodo v petek, 2. marca, ob 20.00 uprizorili na odru Velike dvorane doma Španski borci.