Film: Slepota (Blindness)

26. 4. 2009

"Mislim, da nismo oslepeli. Slepi smo že od nekdaj.

Smo slepi, a gledamo. Ljudje, ki gledajo, a ne vidijo."

José Saramago, Esej o slepoti (1995)

Po knjižni uspešnici portugalskega Nobelovega nagrajenca Joseja Saramaga je režiser Fernando Meirelles ustvaril film Slepota.

Pretresljiva zgodba o človeštvu, ki ga napade skrivnostna slepota. Gre za raziskovanje človeške narave, tako slabe kot dobre, človeške sebičnosti, preračunljivosti in brezbrižnosti, vendar tudi sočutja, ljubezni in poguma.

Epidemija se prične s prizorom, ko moški, ki se vrača iz službe, nenadoma oslepi in zatava v grozovito meglo. Kmalu ista usoda doleti vsakogar, ki ga sreča, tudi njegovo ženo in zdravnika. Okužba se hitro širi in mesto zapade v popolno paniko. Vse žrtve "bele slepote" zaprejo v zapuščeno zavetišče, kjer se zrušijo vse zakonitosti običajnega življenja.

V karanteni se znajde tudi ženska (Julianne Moore), ki je slepota ni prizadela. Le-ta se pretvarja, da je izgubila vid, saj želi ostati ob svojem slepem možu (Mark Ruffalo).

Z vse večjo voljo do preživetja popelje skupino sedmih ljudi na odpravo, polno groze in ljubezni, pokvarjenosti in lepote ter konfliktov in čudežev. Skupaj pobegnejo iz bolnišnice in se podajo v pogubljeno mesto. Morda predstavljajo zadnje upanje.

Leta 1995 je sloviti pisec José Saramago izdal roman Esej o slepoti, grozotno zgodbo o bliskoviti okužbi najprej enega človeka, nato mesta in na koncu vsega sveta. Čeprav je v ospredju zgodbe osupljiva izguba vida, pa le-ta bralcu ponuja drugačen, nov pogled na svet. Literarni kritiki so jo označili za prispodobo današnjega, k pogubi nagnjenega sveta. Leta 1998 je za svoj doprinos h kulturi prejel Nobelovo nagrado za literaturo.

Kot večina knjižnih uspešnic, so tudi to na vsak način hoteli prenesti na filmska platna. Zaradi vprašanja o verodostojnosti vizualnega filma, v katerem skoraj nihče ne vidi, se je kar nekaj časa iskal pravi režiser. In človek, ki mu je zgodba pisana na kožo, je prav brazilski filmski ustvarjalec Fernando Meirelles, ki se je več kot uspešno spopadel s sprejetim izzivom.

Poleg rdečelase Oskarjevke, v filmu nastopajo še Alice Braga, Maury Chaykin, Yusuke Iseya, Yoshino Kimura, Don McKellar, Jason Bermingham, Danny Glover in Gael Garcia Bernal.

Film bo slovensko premiero doživel 7. maja 2009 v ljubljanskem Koloseju.

Fotografije promocijsko gradivo