Grimmove pravljice s podobami Jelke Godec Schmidt

27. 4. 2012
Jelka Godec Schmidt: Škrat Zguba in kameleon, 2010

Mladinska knjiga je v svoji galeriji Sončnica na Slovenski cesti 29 v Ljubljani odprla razstavo slik Jelke Godec Schmidt iz knjige Grimmove pravljice, ki bo izšla še pred poletjem.

Ilustracije Jelke Godec Schmidt za knjigo Grimmovih pravljic so podoba protestantske enostavnosti, skromnosti okraševanja, okornih a slikarsko močnih, ekspresivnih figur. Slike govorijo jezik prapodob, nastalih v oddaljenih časih, ko so pravljice imele še neke druge temnejše namene in razsežnosti kot danes. Barve so sodobno žareče, vendar ne spreminjajo dramatičnih nastavitev in sporočil, kot sta jih zapisala in obdelala brata Grimm.

Podobe so videti kot skrivnostni prizori, kjer slutimo stare germanske pripovedke, a skrojene, konstruirane in naslikane na sodoben način in za današnjo rabo. Zdi se, da so prav takšne pravljice in njihov svet pisane na dušo Jelke Godec Schmidt in uspela je izkoristiti to priložnost za serijo štiridesetih malih, a umetniško močnih slik.

Maja bodo izšle v obsežni knjigi. Po natanko 200 letih od prvega izida Grimmovih pravljic smo lahko prepričani, da bodo živele še nadaljnjih nekaj stoletij, so zapisali pri založbi.

Jelka Godec Schmidt je ustvarila ilustracije za več kot sto knjig; ilustrira avtorske in ljudske pravljice, učbenike in poučne knjige. Njene ilustracije iz knjige Grimmove pravljice so v Sončnici na ogled do 31. maja.