Iris Apfel - modna dama z velikim D

1. 9. 2015
Iris Apfel - modna dama z velikim D (foto: profimedia)
profimedia

Modna ikona, ki s svojim ekscentričnim stilom navdušuje že več kot pol stoletja, Iris Apfel (94), je priznana podjetnica, strokovnjakinja za notranje oblikovanje, ki je sodelovala kar z devetimi predsedniki pri prenavljanju in opremljanju Bele hiše. Svojo stilsko žilico posoja muzejem kot kuratorka in oblikovalcem kot stilistka in brezčasna muza.

S soprogom Carlom Apfelom

Že od mladih let je bila namreč povezana z modo, saj je veliko časa preživela v mondenem modnem butiku, ki ga je imela njena mama Sadye. Od mladosti sodeluje tudi z modnimi revijami in se lahko pohvali z eno od največjih kolekcij nakita na svetu.

Rojena Newyorčanka je skozi leta razvila edinstven, popolnoma personaliziran slog, ki ga za navdih jemljejo modne dame z vsega sveta. Sama pravi, da je moda igra in da je najpomembneje to, da se znamo skoznjo izražati in pokazati to, kar smo, brez sramu, brez kompliciranja, z užitkom in igrivim duhom. Njen videz najbolj zaznamujejo velika okrogla očala, ki so postala njen zaščitni znak, in seveda ogromne količine nakita, predvsem verižic in zapestnic, s katerimi dopolnjuje svoj ikonski slog.

Njena življenjska zgodba je navdihnila tudi režiserja Alberta Mayslesa, da je posnel dokumentarni film, ki spremlja njeno vsakdanje življenje.