Mimikrija, China Edition: Iz Londona na Kitajsko!

6. 6. 2011

Izredno odmevna 3D fotografska razstava Mimikrija slovenskega fotografa Matjaža Tančiča, prva razstava te vrste na svetu, bo dobila nadaljevanje z novimi fotografijami. Dve londonski izvedbi razstave sta bili izjemno dobro sprejeti, njen drugi del pa se ne dogaja v Londonu, temveč se nadaljevanje seli na Kitajsko!

Po uspešni prvi seriji 3D razstav v Londonu in Sloveniji je fotograf Matjaž Tančič sredi backpacking dopusta po Južni Ameriki dobil povabilo za nadaljevanje serije na Kitajskem – največja ameriška veriga optik, LensCrafters, želi s prvo 3D fotografsko razstavo na Kitajskem pospremiti svojo širitev in utrditev položaja na kitajskem trgu.

Zveni neverjetno? Tudi Matjažu se je tako zdelo: "Najprej seveda nisem verjel, še posebno, ker so vabili mene in celo mojo ekipo. In to kar na Kitajsko. Pa se je izkazalo, da gre zares."

V Azijo sta tako poleg Matjaža odpotovala tudi Matjažev 3D partner pri projektu Peter Gedei (Place3D) ter asistent Aleš Pirec. Vrhunska fotografija zahteva tudi vrhunske pogoje in organizacijo, kjer so se kitajski gostitelji resnično izkazali. Občasno je ekipa, potrebna za projekt takšnega obsega, štela več kot 25 ljudi!

Ravno zaradi res odlične organizacije je photoshooting vsak dan lahko trajal 12 ur. Rezultat enega tedna trdega dela je 14 izjemnih 3D fotografij ter 3D video, ki bo zaokrožil razstavo.

Pred Matjažev objektiv je stopila tudi vrhunska kitajska manekenka Li Danni, ki se običajno smehlja z naslovnic revij Vogue, Harpers Bazar, Elle ...

Kot fotomodel je prav tako nastopil kitajski filmski zvezdnik Li Chen, ki je postavil pogoj – ali ga fotografira Matjaž ali pa nihče. "Fotografiranje Li Chena je bilo še posebno zanimivo. Običajno ima bolj klasične, zvezdniške fotografije – v prefinjenem okolju, bosopet na zeleni travi, z belim nasmehom in oblečen po zadnji modi. Mi smo ga postavili v delavsko naselje, mu dali socialističen videz – čeprav so bila oblačila še vedno Prada in Gucci – mu prižgali cigareto in nadeli temna očala. Bil je navdušen, novico o tem pa takoj objavil na svojem Twitter profilu … "

Drugi del Mimikrije zagotovo zaznamujejo neverjetno lokacije, na katerih so posnete 3D fotografije: Kitajski zid, Olimpijski stadion (Bird's Nest), stara kitajska gorska vasica, botanični vrt, poln cvetočih češenj, povsem prazno mesto, zgrajeno le za snemanje filmov, ki zaradi nenaseljenosti deluje kot mesto duhov …

Prva 3D razstava na kitajskem, ob Matjažu Tančiču razstavlja tudi priznana kitajska fotografinja Fan Xin, bo v Sanlintun Village-u, ki je center popularne kulture v Pekingu. Tam se dogaja vse, od »shoppinga« pa do svetovne umetnosti. Na otvoritvi razstave se bodo po rdeči preprogi sprehodili najvidnejši kitajski zvezdniki iz sveta mode, filma in glasbe. Tudi zanimanje medijev je ogromno, na otvoritev pridejo predstavniki kar 150 medijev, nekateri celo iz nam bližnje modne prestolnice, Milana. Z Matjažem so naredili intervju tudi pri lifestyle reviji The Bund: "Nepopisen občutek, ko daješ intervju za publikacijo z naklado 1.750.000 izvodov. V prejšnji številki sta se z naslovnice smehljala William in Kate, tokrat pa bo na njej moja fotografija."

Drugi del razstave Mimikrija bo zaradi svoje obsežnosti in vrhunskih fotografij zagotovo pritegnil še več mednarodne pozornosti, predvsem pa na široko odprl vrata Matjažu in 3D fotografiji na Kitajskem.

Kopico video prispevkov boste našli na povezavi http://www.vimeo.com/user6920162 - priporočamo ogled! :)