Mlada noč mladega Olma Omerzuja v LA-ju

16. 6. 2012
Mlada noč mladega Olma Omerzuja v LA-ju

Mlada noč, celovečerni prvenec mladega slovenskega režiserja Olma Omerzuja, bo pod naslovom A Night Too Young doživel ameriško premiero v tekmovalnem programu Losangeleškega filmskega festivala, ki poteka te dni.

Omerzuja (1984) je film zaznamoval že ob rojstvu, saj je dobil ime iz filma Bernarda Bertoluccija Novecento. Doštudiral je na praški filmski akademiji FAMU, Mlada noč pa je bila premierno predvajana na letošnjem Berlinalu, kar mu je odprlo številna vrata. Film vse od premiere žanje uspehe na festivalih po vsem svetu, zdaj je na vrsti "filmska meka" LA.

Mlada noč (Příliš mladá noc) pripoveduje o dveh dvanajstletnih fantih, Baluški in Řezaču, ki se dan po novem letu bolj ali manj po naključju znajdeta v stanovanju treh odraslih. Tu doživita svoje prvo srečanje z ljubeznijo in seksualnostjo. Preživita noč in pozabita na čas ter na to, da ju lahko kdo pogreša, oziroma ne vesta, da ju medtem že išče policija. Za trenutek pozabita, da sta še vedno otroka. Pijeta in se zaljubljata, bruhata ter izgubljata pamet v "brezsramnem in razuzdanem" svetu, ki ga živijo David, Kateřina in Štepan.

O filmu lahko več preberete tukaj, podprla sta ga Državni fond za razvoj češke kinematografije in Slovenski filmski center, distributer je CinemArt. V slovenske kinematografe Mlada noč predvidoma prihaja jeseni.