Ljubljana: Obiščite 31. Grafični bienale

28. 8. 2015
Ljubljana: Obiščite 31. Grafični bienale

Ljubljanski bienale grafične umetnosti je edinstveno prizorišče srečanja umetnikov z močno polariziranega Vzhoda in Zahoda. V estetskem pogledu bienale podpira hegemonijo k Zahodu usmerjenega umetnostnega kanona, hkrati pa, in to precej samozavestno, zagovarja in spodbuja umetniški pluralizem.

Naslov 31. grafičnega bienala Nad tabo/ti je prepisan z bežnega zapisa v kotu risbe Martina Kippenbergerja.

Zdi se kot nerešena enačba ali domneva, ki nakazuje nestalnost podobe (mogoče jo je reproducirati). Bienale raziskuje, kako vizualni umetniki uporabljajo tehnike reproduciranja kot strategijo za komunikacijo in pretok. Obenem preiskuje potencial tega, kar je mogoče v neskončnost kopirati, in se pri tem usmerja na nešteta mogoča razumevanja pojma reprodukcije.

Usmerjen je v umetnika, ki se z »antisingularnostjo« upira zaključenosti in edinstvenosti umetniškega dela.

To doseže s sodobnimi praksami, ki se nanašajo na zgodovino skrajne razpršenosti. Gibljiva podoba je temeljna za našo, sodobno informacijsko ekonomijo. Postavljanje podobe v gibanje, ko ta trči ob fiksne okvire tiskane ali označene površine, vzpostavi krhko ravnovesje sil med umetniškimi deli. Ta nestabilnost se kaže v zasnovi razstave, ki se poskuša upreti linearnosti in sklenjenosti ter namesto tega s poudarjanjem nelogičnega in asociativnega zrcali ustvarjalni proces sodelujočih umetnikov.

Več o programu preberite TUKAJ.

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc