Obiskali smo razstavo Moda v gibanju

20. 8. 2015

Kako je svojo zgodbo o sladkem življenju pisala italijanska moda in kako je svojo razvojno pot krojila slovenska moda.

Slovenski etnografski muzej je odprl vrata novi interdisciplinarni razstavi o modi z dvojno perspektivo. Pod naslovom Moda v gibanju razstava odstira pogled na italijansko modo, na rojstvo italijanskega sloga v petdesetih letih do obdobja devetdesetih let 20. stoletja. Sočasno se v utrinkih ozira v preteklost slovenske oblačilne kulture, v njeno zgodovinsko kulturno ozadje in razvojno pot slovenske mode.

Osrednji razstavni del, naslovljen Italijanski slog 1951–1990, je vrtinec italijanskih modnih kreacij v času njene izjemne ustvarjalnosti, modnih fotografij Federica Garolle in videa. Predstavlja kolekcijo ženskih večernih oblek visoke mode in oblačil prêt-à-porter 20 italijanskih vodilnih oblikovalcev, prestižnih ateljejev in modnih hiš. Ustvarili so jih oblikovalci Sorelle Fontana, Emilio Schuberth, Roberto Capucci, Valentino, Irene Galitzine, Emilio Pucci in številni drugi, ki so dali pečat identiteti italijanske mode in s tem prispevali k podobi Italije v svetu.

Utrinki slovenske mode, drugi del razstave Moda v gibanju, je posvečen modnim praksam ter njihovim stalnim premikom v prostoru in času.

Gre za fragmentirano zgodbo dinamike slovenske mode in njenih značilnosti od poznih petdesetih let, prikazano skozi arhivske podobe na filmu in videu, ki so prizori kulture oblačenja pri nas ter odsevi mode v igranem slovenskem filmu, medtem ko prehod iz preteklosti v sedanjost povezujejo razstavljene kreacije petih znanih slovenskih sodobnih modnih oblikovalk (Mateje Benedetti, Urške Drofenik, Maje Ferme, Maje Štamol Droljc, Svetlane Visintin).

Razstava, katere avtorica je muzejska svetovalka Nina Zdravič Polič, bo na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju na Metelkovi 2 v Ljubljani do 8. novembra letos.

Pripravila: Iva Marendić