Pred vrati je 26. LIFFe - kaj priporočamo?

13. 11. 2015
Pred vrati je 26. LIFFe - kaj priporočamo? (foto: promocijski materijal)
promocijski materijal

Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe je zagotovo festival z močno tradicijo in bo v svoji 26. izdaji potekal med 11. do 22. novembrom. V Ljubljani in Mariboru si bomo lahko ogledali izbran nabor filmov, ki so odraz trenutnega kulturnega ustvarjanja in napoved prihodnjih trendov.

Programski direktor Simon Popek nam je zaupal o letošnjem programu:

“Na velika platna se vrača ekstravagantni britanski režiser Peter Greenaway, čigar lanski Eisenstein v Mehiki, hommage velikemu sovjetskemu režiserju, bo na ogled v sklopu Predpremiere.

Ta bo postregel tudi z novim, nadvse komunikativnim filmom Puščavska kraljica Wernerja Herzoga z Nicole Kidman v vlogi pustolovke in najnovejšo umetnino Moja mama Nannija Morettija, avtobiografskim spoprijemom z materino smrtjo.

Med letošnjimi predpremierami si bo mogoče ogledati tudi Mladost Paola Sorrentina in najnovejši, nekoliko lahkotnejši film Frankofonija Aleksandra Sokurova, posvečen dramatični usodi Louvra v času vichyjske Francije.

Obetavni norveški režiser Joachim Trier se bo slovenskemu občinstvu predstavil s svojim prvim anglofonim filmom, družinsko dramo Glasneje od bomb, čilski Klub Pabla Larraína, ostra kritika pedofilskih škandalov in z njimi povezane dvoličnosti v katoliški cerkvi, pa je »gotovo eden od močnejših filmov festivala«.

Jastog še enega vrhunskega evropskega režiserja Yorgosa Lanthimosa, ki skozi antiutopijo prevprašuje partnerska razmerja in konformističen odnos do njih, pa bo na ogled v sklopu Kralji in kraljice.” 

Med filmi v Ekstravaganci je Simon Popek posebej omenil Cesto mrtvih Kiaha Roacheja-Turnerja, v kateri se skozi »eksplozivno komično-bizarno mešanico« srečata izročili filma ceste in zombijskega žanra. Prepovedana soba je »verjetno najbolj nenavaden film letošnjega festivala«, s Freudom navdihnjeno prehajanje skozi sanje v moderni »afektirani poetiki« pa je bilo najprej zasnovano kot instalacija. Prav zato je tudi večina filma posneta v živo in v enem kadru, kar pa je gledalcu mojstrsko zakrito.

Program filmskega festivala lahko najdete TUKAJ.