Priporočamo: Zmikavt in stara devica

3. 11. 2014

Se spomnite, kdaj ste si nazadnje ogledali dobro opero in se ob njej še od srca nasmejali? Priporočamo vam groteskno operno kriminalko Zmikavt in stara devica (Gian Carlo Menotti), ki bo v sredo, 5. novembra, ob 20 uri na sporedu v Cankarjevem domu.

Kratka vsebina: Gospodična Todd je pomembna osebnost v mestu. Njeno ljubezensko življenje pa že skoraj štirideset let ne obstaja. Ima hišno pomočnico Laetitio, ki jo skrbi, da bi postala 'stara devica' kot je njena delodajalka. Nekega dne se na vratih pojavi popotnik Bob.

In kaj se bo dogajalo po tem?

Laetitia, ki je navdušena nad fantovo lepoto, prepriča gdč. Todd, da mu dovoli ostati pri hiši zastonj. Sosedom rečeta, da je to gospodičnin bratranec, ki pa je preveč bolan, da bi smel iz hiše.

Naslednjega dne krajevna opravljivka gdč. Pinkerton pove gospodična Todd, da je iz ječe ušel zapornik. Opis ustreza Bobovemu, zato pretresena gdč. Todd steče povedat Laetitii, da je njun obiskovalec tat in morilec. A ker sta se tako gdč. Todd kot Laetitia zaljubili v Boba, se odločita, da lahko fant ostane. Gospodična Todd mu zato, da bi zagotovo ostal, celo daje denar. Ker ga sama nima dovolj, ga nekaj ukrade sosedom. Naslednjega dne jo gdč. Pinkerton obvesti, da mora dobro zakleniti vrata, ker je nekdo okradel več sosednjih hiš. Bobu pa je medtem postalo dolgčas in odloči se odpotovati. Edino, kar bi ga lahko odvrnilo od odhoda, je kozarec žganja. Ker je gdč. Todd predsednica Komisije za svet brez alkohola (je čas prohibicije), ga seveda nima v hiši in ženski skleneta oropati žganjarno, prepričani, da okrasti ljudi, ki prodajajo alkohol, ni greh.

Rop žganjarne odmeva v mestu in gdč. Pinkerton ljudi obvesti, da bo policija preiskala vse hiše. Gdč. Todd in Laetitia silita Boba, naj prizna, kdo je v resnici. Prepričujeta ga, naj skupaj pobegnejo, da se bodo rešili policije, toda Bob ju zavrne, saj ni v resnici ničesar storil. Nad njunimi krajami je naravnost zgrožen. Ko gdč. Todd ugotovi, da Bob ni zaljubljen vanjo, ponori. Zagrozi mu, da bo vso krivdo zvalila nanj in ga prijavila policiji. Takrat se Bob in Laetitia odločita zbežati, spotoma pa gdč. Todd še ukradeta avto in vse dragocenosti. Ko se gdč. Todd vrne domov, ugotovi, da je njeno življenje uničeno in se sesede po zadnji histerični ariji.

Zanimivost: Kosumografijo za opero Zmikavt in stara devica sta delali Elle in Cosmopolitan stilistki Tina Curk in Maja Možic.