Razstava: Tanja Devetak - Ƒ2 (Fabiani Fashion)

29. 7. 2015
Razstava: Tanja Devetak - Ƒ2 (Fabiani Fashion) (foto: Tanja Devetak)
Tanja Devetak

Arhitekturni objekti Maksa Fabianija so predmet raziskave razstavnega projekta Ƒ2 (Fabiani Fashion), avtorice Tanje Devetak. Razstavni projekt Ƒ2 (Fabiani Fashion) predstavlja oblikovalske oblačilne podobe, ki odsevajo inspirativne vplive posameznih izbranih arhitekturnih in urbanističnih rešitev Maksa Fabianija v Ljubljani.

Razstava bo na ogled vse od otvoritve v ponedeljek, 3. avgusta 2015, ob 19. uri do 11. septembra v desnem atriju ljubljanske Mestne hiše.

Oblačenje je v svoji pojavnosti vedno v kontekstu modne percepcije. Družbeni kontekst mu določa pomen in vsebino. Zaradi svoje minjljivosti je pojavnost mode in oblačenja pogosto omejeno na medijski prostor in vsakdanjo uporabnost. Projekt Ƒ2 (Fabiani Fashion) ponuja širše razumevanje pomena oblačenja in mode s prenosom kompleksnih arhitekturnih in urbanističnih rešitev Maksa Fabianija v sodobne različice uporabnih oblačilnih predmetov.

Ponuja zgodbe, zgodovino, urbani prostor, estetske normative, psihološke percepcijo in družbene relacije izbranih arhitekturnih in urbanističnih rešitev in jih transformira v vizualne podobe oblačil. Arhitekturne strukture so prenesene v tektstilne konstrukcije z uporabo različnih tehnik modelacij form in oblikovanjem vzorcev tekstilij. Nastale oblikovne rešitve predstavljajo funkcionalna oblačila z izrazito dinamiko v silhueti človeškega telesa.

Oblačila projekta Ƒ2 (Fabiani Fashion) bodo razstavljena kot objekti

Ob razstavi bo organizirano predavanje Moda-Arhitektura-Umetnost, namenjeno strokovni in splošni javnosti.

Na dogodku, ki bo predvidoma potekal v septembru 2015 (datum dogodka bo naknadno objavljen) bodo osvetljeni zgodovinski in sodobni primeri relacije mode, arhitekture, umetnosti. Predstavljeni bodo svetovni primeri od pojavnosti visoke mode dalje sredi 19. stoletja, z večjim poudarkom na pomembnih sodelovalnih praksah v začetku 20. stoletja.

Pregled bo zaključen s sodobnimi primeri v modi. Namen predavanja je osvetliti vzporednice med pojavnostjo mode in različnih praks vizualne kulture z večjim poudarkom na arhitekturi, ter njihov družbeni kontekst.

Projekt Ƒ2 (Fabiani Fashion) bo predstavljen s postavitvijo šestih krojaških lutk na katerih bodo razstavljena oblačila po inspirativnih motivih izbranih arhitekturnih in urbanističnih rešitev Maksa Fabianija. Vsako oblačilo bo spremljal predstavitveni plakat s kratkim opisom in fotografijo izbrane arhitekturne ali urbanistične rešitve ter opisom uporabljenih tekstilnih tehnik (razlaga in tehnološki postopek).