TERRYWOOD: Hollywood v objektivu Terryja Richardsona

3. 3. 2012

Slavni in razvpiti modni in popkulturni fotograf Terry Richardson na svoji prvi samostojni losangeleški razstavi TERRYWOOD predstavlja 25 najnovejših del.

Richardsona, ki je med drugim posnel (precej drzne) kampanje za ugledne modne znamke, kot so Tom Ford, Marc Jacobs in Yves Saint Laurent, so tokrat navdihovale "različne plasti hollywoodskega življenja", na fotografijah, ki jih je uvrstil na razstavo, upodablja prebivalce Tovarne sanj s svojim posebnim pogledom.

Kot so zapisali na spletni strani galerije Oh Wow (nahaja se na bulvarju North La Cienega v Los Angelesu), kjer je razstava na ogled, gre za umetnika, ki mu mnogi pripisujejo velike zasluge za preobrazbo področja fotografske umetnosti.

Vedno provokativen

Tudi pri razstavi TERRYWOOD si za predmet obravnave Richardson vzame vse, kar predstavlja Hollywood - zvezdnike, uničene sanje, kič in klavrno preteklost -, a, tako kot pri svojih ostalih delih, znane podobe postavi v nov kontekst in jim vcepi lastno osebnost.

Richardsonova vizija je humorna, tragična, pogosto lepa, vedno pa provokativna, še piše v napovedi razstave.

Richardsonova dela so bila v zadnjih dveh desetletjih na ogled po vsem svetu, izdal je več knjig, med drugim Hysteric Glamour in Terryworld, nazadnje pa v sodelovanju z največjo popzvezdnico zadnjih let LADY GAGA x TERRY RICHARDSON. Kakor koli že se izraža, Terry Richardson vedno dokazuje, da je pravi "ameriški original", še ugotavljajo na spletni strani razstavišča Oh Wow.

Odprtja razstave pred dnevi so se udeležili številni slavni avtorjevi prijatelji, med njimi Lindsay Lohan, Jeremy Scott, Jared Leto, Paz de la Huerta, Paris Hilton, Sky Ferreira, Pamela Anderson … V priloženem posnetku si oglejte videoutrinke.

Terry Richardson fotografske utrinke iz svojega življenja (veliko se druži z zvezdniki in ima zato veliko zanimivih priložnosti za dokumentiranje), sicer redno objavlja na blogu.

Če v bližnji prihodnosti načrtujete kak skok čez lužo, pa še praktična informacija: razstava TERRYWOOD je na ogled do 31. marca.

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc