Z Galerijo Y do evropsko primerljivega umetniškega trga v Sloveniji

26. 1. 2015

Umetnost in kultura skrbita za živahnost in barvitost našega vsakdana, domači likovni trg pa lahko navduši tudi v svetovnem merilu. Z ustrezno podporo likovnim umetnikom in sodelovanjem lahko Slovenija postane pomemben igralec na območju Srednje Evrope, likovni trg pa lahko znatno pripomore k dvigu prepoznavnosti Slovenije. Še več –s povezovanjem kulture in gospodarstva lahko pomagamo pri gospodarski rasti in zaposlovanju, saj kultura v nekaterih sosednjih državah prispeva zelo velik delež v BDP. V Sloveniji imamo veliko število likovnih umetnikov, med katerimi je kar nekaj vrhunskih slikarjev, in jim je zato potrebno dati priložnost ter jih podpreti pri njihovem ustvarjanju.

Specializirana galerija sodobne umetnosti

Potencial, ki ga bomo podprli sedaj, bomo čez nekaj let lahko občudovali na največjih razstavah ter sejmih doma in v tujini in domov privabljali zbiratelje ter kupce iz celega sveta. S tem namenom je bila ustanovljena Galerija Y, ki je prva specializirana galerija za sodobno slovensko umetnost. Pod vodstvom direktorja mag. Damjana Kosca bo sprejela in podprla deset najboljših in najperspektivnejših slovenskih likovnih umetnikov mlajše in srednje generacije. Ustanovitev Galerije Y je del strategije krovne galerije sloART, katere cilj je v naslednjih desetih letih vzpostaviti evropsko primerljiv likovni trg tudi v Sloveniji. Galerija bo podpirala, promovirala in prodajala umetniška dela izbranih likovnih umetnikov ter jim s pomočjo in podporo mecenov, zbirateljev, muzejev, galerij in drugih javnih inštitucij poskušala omogočiti nemoteno ustvarjanje. Galerija Y bo vsako leto izbrala in podprla enega umetnika,njen prvi član pa je letos postal vrhunski slikar, grafik in risar Sašo Vrabič. Gre za enega najbolj cenjenih in perspektivnih umetnikov te generacije,ki s svojimi deli pušča izjemno časovno sled našega trenutnega načina življenja ter sodobne družbe v celoti ter posamezniku in družbi odpira vprašanja in poti za razmišljanja o tem, kako in kam naprej.

Izjemen umetnik navdušuje doma in v tujini

Umetnik je razstavljal že na prelomnem, drugem Trienalu slovenske sodobne umetnosti leta 1997, ki ga je kuriral Peter Weibel. Skupaj z razstavo so se njegova dela umestila v slovensko umetnostno zgodovino, in sicer v razdelek »postmedijskega slikarstva« in sodobne umetnosti, kot jo je leta 2005 zapisal Igor Zabel. Njegov izraz izkazuje vrhunsko risarsko veščino, izredno senzibilnost za zaznavanje občutka časa in prostora, v katerem živi, ter hkrati sposobnost, da nam to posreduje na način, v katerem se prepletata intimno in družbeno. Sašo Vrabič je letos po uspešnem udejstvovanju na drugih področjih ponovno našel navdih za izjemno likovno ustvarjanje in z veliko mero optimizma ponovno ustvarja vrhunsko produkcijo. Njegova zadnja tri dela »Na vrhu krize«, »ЯAW« in »Muza iz britanskega muzeja« so bila takoj prodana v stalne in zasebne zbirke, zadnja celo zasebnemu zbiralcu v ZDA.

S celovito podporo galerije,mecenov in zbirateljev bomo v prihodnosti lahko priča izjemni umetniški produkciji, uspehu in veliki prepoznavnosti Saše Vrabiča – tako doma kot v tujini.

Več o Sašu Vrabiču si lahko ogledate na spletni strani www.galerijay.si.

Novo na Metroplay: Tjaša Železnik in Franci Krevh│Najbolj pomembno je, da otroci poslušajo glasbo