Zakonca Jolie-Pitt spet skupaj na velikem platnu

4. 11. 2015
Zakonca Jolie-Pitt spet skupaj na velikem platnu (foto: promocijski materijal)
promocijski materijal

Desetletje po usodnem filmu Gospod in gospa Smith, med katerim so preskočile iskrice med Angelino Jolie in Bradom Pittom, se dvojec v skupnem projektu vrača na velika platna. Sodeč po govoricah, naj bi s tem filmom Angelina Jolie Pitt sklenila svojo igralsko kariero.

Igralca sta v vmesnem času rasla na filmskem področju, si ustvarila družino, ki jo sestavljajo trije posvojeni in trije biološki otroci, ter se lani tudi poročila. In prav na medenih tednih sta prepletla zasebno in poslovno življenje ter posnela ljubezensko dramo Ob morju (By the sea).

Tokrat je vajeti v svoje roke vzela Angelina, ki je kot scenaristka, režiserka in glavna igralka ustvarila intimen portret zakona v krizi. Gre za rahločutno umetniško delo, ki se potopi v univerzalno tematiko izgube ter raziskuje različne načine žalovanja in odzivanja na nepričakovane udarce življenja. 

O zgodbi

Ljubezenska drama, postavljena v leto 1973, sledi zgodbi ameriškega pisatelja Rolanda in njegove žene Vanesse.

Par, ki je v primežu očitne zakonske krize, se odpravi v mirno in slikovito francosko obalno mesto, kjer Roland išče navdih za pisanje novega romana. Čerav se zakonca še vedno globoko ljubita, sta izgubljena v začaranem krogu žalovanja, ki njuno zvezo postavi na težko preizkušnjo. Ne vesta, kako se spopasti z izgubo, na katero se vsak od njiju odziva drugače.

Na prvi pogled je Roland nasilnež in pijanec, ki se egocentrično osredotoča zgolj na ponovni zagon pisateljske kariere, medtem ko je nekdanja plesalka Vanessa videti kot hladna nečimrnica in ljudomrznica.

Resnica pa ni tako enoslojna ...

Oba namreč hudo trpita in posledično trpinčita drug drugega. Šele ko začneta voajersko preučevati življenja lokalnih prebivalcev in turistov, se postopoma soočata z lastnimi nerazrešenimi problemi. Proces, skozi katerega se morata podati, ju bo bodisi dokončno zlomil bodisi jima dovolil, da se ponovno spoznata.

Bosta Roland in Vanessa obalno mestece zapustila močnejša kot kdaj prej ali bosta za vedno odšla vsak svojo pot? Film po slogu in načinu prikaza človeških življenj spominja na evropsko kinematografijo in teater 60. in 70. let. Zaznamujejo ga edinstven pripovedni slog, prečiščeni dialogi ter intimna in vznemirljiva atmosfera.

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc