Yayoi Kusama: Življenje v pikah

11. 3. 2012
Yayoi Kusama sodeluje s hišo Louis Vuitton, rezultati bodo na prodaj julija letos. Foto: LV

V londonski galeriji Tate Modern si lahko do 5. junija ogledate "pikčasto" razstavo legendarne japonske umetnice Yayoi Kusama.

Da se bodo pike, po katerih je umetnica poznana, zelo hitro vrnile v modo, pa so "napovedali" pri Louisu Vuittonu, ki je kot pokrovitelj razstave z njo sklenil tudi novo modno sodelovanje.

Največja še živeča predstavnica japonske sodobne umetnosti Yayoi Kusama se je rodila leta 1929 v Naganu. Življenjska pot jo je vodila po različnih koncih sveta: med drugim v New York v 60. letih, kjer se je družila in ustvarjala s predstavniki poparta, tudi z Warholom, nato pa nazaj v rodno deželo, kjer se je ustalila v Tokiu.

Umetnost jo ohranja pri življenju

Že od leta 1977 zaradi težav z duševnim zdravjem živi v psihiatrični bolnišnici, kjer ustvarja na različnih umetniških področjih. "Če ne bi bilo umetnosti, bi si že davno tega vzela življenje," je nekoč povedala.

Z Marcom Jacobsom, kreativnim vodjem pri hiši LV, je sodelovala že nekaj let nazaj. S svojimi pikami bo zdaj okrasila Vuittonove izdelke, ki bodo kot del linije Infinitely Kusama na voljo julija. Plod sodelovanja bodo torbe, čevlji, oblačila, zapestne ure in nakit.

Več podrobnosti o življenju in delu Yayoi Kusama lahko izveste na spletni strani, ki so jo sodelovanju z umetnico posvetili pri hiši Louis Vuitton.