Pica - hiter a zdrav prigrizek

18. 12. 2014
Pica - hiter a zdrav prigrizek (foto: shutterstock)
shutterstock

Ob besedi pica najprej pomislimo na hitro prehrano in nezdravo hrano, a če pico naredimo iz primernih sestavin, jo lahko brez skrbi uvrstimo na zdravi jedilnik. Poskusimo, nad njo se ni zmrdovala niti kraljica.

Pica s koruzno moko

Testo:

  • 200 g koruzne moke
  • 100 g pšenične moke
  • 1/2 kocke kvasa
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 zvrhana čajna žlička soli
  • 0,5 dl olivnega olja

Nadev:

  • 1 bučka cukini
  • 300 g mocarele
  • sveži listi bazilike
  • paradižnikova omaka za pice
  • grobo mleti poper

Priprava

V toplo vodo nadrobite kvas in dodajte sladkor. Mešanico pustite stati na toplem od 5 do 10 minut. V posodi zmešajte pšenično in koruzno moko ter sol, nato na sredini naredite jamico, kamor boste zlili zmes iz kvasa in olivno olje.

Sestavine dobro premešajte, po potrebi dodajte vodo ali moko in gnetite toliko časa, da dobite gladko testo. Oblikujte ga v kepo in pustite počivati vsaj pol ure. Medtem pripravite vse za nadev.

Bučke cukini narežite na zelo tanke rezine, mocarelo razdrobite na manjše koščke, baziliko operite in previdno osušite.

Pečico segrejte na 200 stopinj. Testo z roko ali valjarjem oblikujte do velikosti pekača, premažite s paradižnikovo omako in obložite s sestavinami. Pico pecite 25 minut; ko je pečena, jo po želji začinite še z grobo mletim poprom.

pica s kozjim siromMini pice s kozjim sirom

Testo:

  • 300 g moke
  • 1 žlička suhega kvasa
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica ekstra deviškega olivnega olja

Nadev:

  • paradižnikova omaka za pice
  • 250 g kozjega sira
  • ekstra deviško olivno olje
  • česen
  • peteršilj
  • nekaj vejic svežega timijana

Priprava

V toplo vodo natresite kvas in dodajte sladkor. Mešanico pustite stati na toplem od 5 do 10 minut. V posodo presejte moko, dodajte sol in dobro premešajte, v jamico, ki ste jo naredili na sredini, prilijte zmes iz kvasa in olivno olje.

Sestavine dobro premešajte, po potrebi dodajte vodo ali moko in gnetite toliko časa, da dobite gladko testo. Oblikujte ga v kepo, premažite z olivnim oljem in pustite počivati vsaj pol ure. Pečico segrejte na najvišjo temperaturo. Medtem iz olivnega olja, česna in peteršilja pripravite tržaško omako.

Testo razdelite na več delov in ga z roko ali valjarjem oblikujete v več majhnih pic. Obložite jih s paradižnikovo omako in razdrobljenim kozjim sirom. Temperaturo pečice znižajte na 200 stopinj in pico pecite 25 minut. Malo pred koncem na pice položite še vejice svežega timijana.

Pripravila: Katja Vidrajz