Kaj pa delaš v Milanu?

15. 3. 2011
Kaj pa delaš v Milanu? (foto: Petra Windschnurer)
Petra Windschnurer

Zavese so padle, tedni mode so končani in verjamem, da ste nekateri že izbrali najljubšo kolekcijo in oh in sploh lepo oblečeno »naključno« modno zvezdico.

Sama še urejam misli in tehtam in vse bolj se mi zdi, da zima na prizorišče ne bo izstrelila takšnih modnih hitov kot jih je prihajajoče poletje. Pa s tem ne mislim, da nekatere kolekcije niso bile božanske, le tistih na »prvo žogo« je bilo manj.

Spomnite se na poletno Jil Sander. Mislim, da je večina modnih urednic z mano vred ob pogledu na tiste barvne bloke in couture minimalizem zavzdihnila in v istem trenutku razglasila zmagovalno kolekcijo.

Če bi me danes zbudili sredi noči in bi morala v desetih sekundah našteti deset ključnih trendov za jesen in zimo, bi padla na izpitu (zgodba bi se zaključila pri šestem).

Seveda bi popravni izpit naredila že jutri, ko bom oddala članek o modnih smernicah za mrzli del leta 11/12.

Še enkrat se bom poglobila v nešteto kolekcij, obdelala bom nešteto oblikovalcev. Ko sem o tem zadnjič govorila s kolegico, me je začudeno vprašala: »Kaj pa delate na tednu mode, če moraš potem vse še enkrat prečesati v fotogalerijah«?

Kaj delamo? Če bi na tedne mode hodila samo z namenom, da vidim kolekcije, bi potem raje sedela doma pred računalnikom in jih še isti dan poskenirala na style.com, oziroma bi bila raje skakala po showroomih (nekatere nama je s Tino med nabitim urnikom celo uspelo obiskati), kjer oblačila in modne dodatke lahko resnično doživiš z vsemi čuti.

Nikoli ne bom pozabila bivše urednice francoskega Vogue Carine Roitfeld, ko je takrat še skupaj z sedanjo odgovorno urednico Emmanuelle Alt v prvi vrsti gledala vse drugo samo revij ne, tudi Anna je večkrat znala gledati v tla.

Seveda greš na teden mode, da vidiš nove kolekcije (čeprav se verjetnost, da vidiš čevlje že v tretji vrsti zmanjša na 15%), a tja greš tudi z namenom, da vidiš kako ta moda diha v živo, da občutiš utrip mesta, da si del dogajanja, da že isti dan z urednico mode pri ruskem Elle klepetaš o strašni tragediji, ki se je pripetila Johnu Gallianu, da si v živo ogledaš vse ta sanjske manekenke, ki po revijah kot nekakšna vilinska bitja lebdijo pred objektivi foto blogerjev, da si kupiš YSL prstan, ki ga doma pač ne moreš, da na Duomu v prostorih italijanske modne zbornice ob kapučinu ponovno vzdihuješ ob kolekciji Gianfranco Ferrè, da se malce jeziš, ko v prometnem zamašku zamujaš na naslednjo revijo in da si v butiku Alexandra McQueena še enkrat ogledaš kako detajlno so izdelana oblačila ...

Teden mode je skupek modnih utrinkov, ki jih v veliko sliko kasneje vsak sestavi po svoje.


Kot mi je nekoč dejal Z., ko se je vrnil s tedna mode v Parizu: »Videl nisem niti ene revije, čeprav sem imel vabila. Posedal sem v kavarnah in užival ob kavi.« Domov je prišel poln vtisov, idej in modnega znanja.

P.S. In, da vas ne peljem žejne prek vode: moje najljubše kolekcije za jesen in zimo 2011/12 so kolekcije Haider Ackermann, Balenciaga, Missoni (brez škornjev), Jil Sander (brez škornjev), Alexander Wang.

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc