Peplum

24. 2. 2012
Peplum

Biti zvest svojemu stilu? Seveda. In vendar se v modi vsake toliko zgodi presenečenje, ki v moji glavi in nato v omari izzove preobrat. Še dobro, da je poleg  besede seveda vedno tudi beseda vendar ...

Če torej začnem: letos v kategoriji "nikoli si nisem mislila, da mi bo to všeč" zmaga peplum top. Peplum?

V Sloveniji do sedaj še nisem zasledila prevoda, ki bi ga brez težav posvojila. Pri Elle peplum pišemo opisno: top z volanom na dolžini. Nič kaj poetično. OK, tudi finska različica, ki se bere "hulmuhelmainen paita", ni za delikatesne prevode.

Je pa peplum sam po sebi zelo poetičen, če nič drugega je navdihujoča njegova zgodovina, ki je najlepše stvaritve na modni podij poslala z visoko modo v obdobju petdesetih. V prenovljeni izvedbi me najbolj mika različica peplum hlač Driesa Van Notena ter izpiljeno minimalističen bel peplum top z revije Céline.

 

Peplum1

Kot kaže, pa na novo povzdignjena couture oblika s koncem sezone tudi ne bo šla takoj v pokoj. V  naslednjo zimo jo je popeljalo kar nekaj oblikovalcev, ki so že zaključili s predstavitvijo kolekcij za sezono jesen/zima 2012.

Kakorkoli, tale peplum top mi ne da miru že nekaj mesecev, še posebej od takrat, ko so mi na Cosu speljali res luštno različico v rdeči. Doma mi je nato pred dnevi pot prekrižal že pozabljen približek, ki sem ga lani pozimi naredila iz prekratke obleke.

Peplum2

Vse je ostalo samo pri približku, saj sem se po obsežni iskalni akciji na koncu odločila za peplum lepotca iz bele organce, ki me je »zgrabil« iz švedske izdaje revije Elle. Kroj je že narisan, organca kupljena, sedaj je na vrsti šivilja. In kako bodo novinca sprejeli v omari? Brez težav.

Peplum3