Rdeča žalost na Viktorjih ali kako se niso oblekli

19. 3. 2012

Čeprav sem si obljubila, da o rdeči preprogi na Viktorjih ne bom izgubljala besed, mi danes zjutraj vseeno nekaj ni dalo miru, in ko so me po komentarjih povprašale še punce, sem se lotila pisanja.

Stanje? Porazno. Veliko ničesar, veliko prekratkega, pregloboko izrezanega, še več vulgarnega in precej bizarnega. Ko sem se o oblačilnih navadah Slovencev pred časom pogovarjala z L., je beseda nanesla tudi na rdečo preprogo, ki jo v namen prireditve Viktorji vsako leto položijo pred Cankarjevim domom: »Nikoli v življenju se nisem v večerni obleki počutila tako bedno kot takrat.«

In, da ne bo nesporazuma, L. ni bila prvič v večerni toaleti, pravzaprav je ta del njenega poklica. Slabo vzdušje je pripisala lažnemu vzdušju, namišljenemu zvezdništvu in seveda slabemu poznavanju kodeksa večerne toalete drugih. »Ko sem vsa premražena (bila je ena izmed redkih, ki je plašč pustila v avtu in se je v obleki sprehodila do vhoda brez pašmine, op. a.) hodila po preprogi in je ob strani kričalo 15 najetih srednješolk, ki bi bile tisti trenutek očitno raje doma za računalnikom kot tu za ograjo, sem si obljubila, da na Viktorje nikoli več v večerni obleki.«

In vendar rdeča preproga na Viktorjih ostaja rdeča, kar pomeni, da je zaželeno – zvezdniki gor ali dol –, da se po njej sprehodijo, kot se za rdečo preprogo spodobi. Za vse tiste »jaz sem nad tem sranjem in bom, kot se za najbolj kul frajerja spodobi, na prireditev prišel v kavbojkah«, obstajajo stranski vhodi. In, dragi moji, če vprašate mene, bi stranski vhodi letos morali pokati po šivih.

Naj omenim samo nekaj šolskih napak, ki so jim zvezdniki, misice in druge starlete v želji po čim bolj seksi, utrganem in posebnem videzu znova podlegli. In, da, vsi trije 'atributi' na rdečo preprogo vsaj v takšnih kombinacijah, kot smo jih videli letos, ne sodijo.

1. Previsoki izrezi na dolgih oblekah so enako nespodobni kot preglobok dekolte. Obleka Maje Ferme bi lahko bila čisto v redu, če razporek ne bi segal tako visoko, da sem se ves čas spraševala, ali spodaj nosi spodnje perilo in zakaj se ga ne vidi, če ga.

Maja Ferme
2. Prekratka obleka na rdečo preprogo ne sodi, pa če ima lastnica še tako dobre noge. Tokratni nesporni zmagovalki Iris Mulej je mednožje zakrivala samo mala črna zavesa v obliki trikotnika. Ja, Iris, fantje so najbrž vzdihovali še pozno v noč.

Iris Mulej

3. Namen čipk ni čim več razkriti, temveč dostojno zakriti. Le zakaj je bila za vse čipkaste iz domačih logov estetika čipk Valentino tako nedosegljiva? Tudi v tej kategoriji imam svojo zmagovalko, to je Doroteja Premužič. Črna čipkasta obleka je bila en velik bordelast zmazek, pravzaprav je v kombinaciji s tistim strahoprevelikim modrcem ne bi vzeli niti tam.

Zdaj pa k vsem tistim, ki še vedno verjamejo, da jih bo kvazi GaGa look izstrelil med modne posebneže leta.
1. Če ste se že odločili na takem dogodku iti posebneža, naj vsaj obleka ne bo videti cenena. Tudi gospodična GaGa ima svojega stilista in ta ji bo obul čevlje Alexandra McQueena, ne pa obleko, ki si jo je v zanosu kreativnosti Lady izdelala sama. 
2. Zatorej, še enkrat, gospod časopis (Mitja Hojak), klovnesa (Alya) in gospodična android (April), za boga dragega, prosite vendar za stilista.

Mitja Hojak

Alya

Preden bom po resnično težki odločitvi izbrala obleko, ki naj bi dostojno zastopala barvo preproge, pa še nekaj napakic, za katere verjamem, da se jih v nasprotju s prejšnjimi da odpraviti do naslednjič.
1. Čevlji s platformo ne sodijo na rdečo preprogo, niti takrat, ko je ta zlata. (Hannah Mancini)
2. Če želite z moško garderobo navdihnjen videz, potem sezite po ženskem smokingu (suknjič in hlače). Nesrečno bleščeče hlače Ive Krajnc so kombinacijo naredile enako svečano, kot bi bila kombinacija, ki bi si jo za žur turnejo oblekla Lindsay Lohan.

Iva Krajnc in Aljoša Bagola

3. Kaj za vraga je s temi oblekami z ribjim repom (Iryna Osypenko, Pia Pustovrh …)

Pia Pustovrh

4. … in pasovi (Martina Vrhovnik je na svojo čisto o.k. obleko izbrala premasivnega, Tjaša Kokalj pa tistega z Newyorker značajem, polnim zakovic)?!

Martina Vrhovnik
5. In kaj za vraga se je zgodilo z vsemi draperijami? Tista na dekolteju Metke Albreht je bila čisto preveč mlahava in nič kaj glamurozno viseča, medtem ko je tista na Rebeki Dremelj čisto preveč spominjala na togo.

Metka Albreht

6. Tudi za najlonke kličem ne, ne, ne. Še posebej za tiste svetleče v barvi kože. (Maša Kljun)

Maša Kljun

In tako je v soboto zvečer tam pred fotografi za trenutek modne slave poziralo še kar nekaj zvezdnikov in jaz bi lahko pisala in pisala, vendar si zdaj resnično želim poiskati še obleko, za katero bom dvignila palec.

Imam jo. Obleka Lane Mahnič Jekoš je sicer na smrt dolgočasna, a izpolnjuje vse kriterije dostojnosti in glamurja, ki naj bi jih obleka za na rdečo preprogo izpolnjevala, in kroj obleke in izbira materiala lastnici ne delata škode (beri: ji ne popačita postave).

Lana Mahnič Jekoš

Srčno upam, da se čez leto dni beremo v obratnem razmerju.