Svetloba za

3. 6. 2011

Da smo včeraj v Kinu Šiška na zaključni modni reviji študentov oblikovanja tekstilij in oblačil na NTF lahko prišli do razsvetljenja, se je pošteno svetilo, bliskalo, nekajkrat nas je zagrnila popolna tema in spet drugič so nas kot balzam za dušo zalivale barve.

Študentje vseh petih letnikov so ustvarjali na temo svetloba in nastalo je nekaj res dobrih kolekcij, ki si vsekakor zaslužijo mojo pohvalo (pravzaprav pohvalo vseh Elle deklet, saj smo na koncu ugotovile, da smo izbrale iste oblikovalce).

Najbolj močno sem pesti stiskala za Sanijo Reja, ki je z resnično lepo izdelano kolekcijo Lov'e'Hunting prikazala sodoben dizajn pri čemer faktor nosljivosti ni bil zanemarjen. S svežo kombinaciji materialov in dobrim krojaškim posegom je poskrbela za modno dinamiko in prebudila marsikatera čustva. Zaradi dobrega koncepta in celovite zgodbe se je v kolekcijo lepo vključila tudi zadnja precej manj teatralna bela obleka z usnjeni pasovi. Morda povezave s svetlobo res ni bilo moč spoznati na prvo žogo, a meni zgodba s svetlobo v gozdu in vsemi njenimi sencami resnično deluje.

Čeprav sem ob kolekciji FranzMadonna Petra Movrina potiho zašepetala Viktor & Rolf, me je prevzela izredna natančnost obdelave in pravilna izbira materialov. Ne gre zanemariti tudi smisla za teatralnost, ki jo je nekajkrat lepo zapakiral v povsem uporabne in sodobne kose oblačil.

In kaj bi oblekla?

Celo kolekcijo Kristine Lovko, ki sliši na ime Sence. Prepričala me je kontrastna združba prosojnega lahkotnega materiala spodnjih delov s konstrukcijsko izredno zahtevnimi vrhnjimi deli, kjer oblikovalka lepo izživi svojo zgodbo gub, draperije in prepogibanj.