Krila: Več kot samo polet

4. 6. 2012
Krila: Več kot samo polet

V petek zvečer je bela modna pista v Kinu Šiška svetli prihodnosti naproti (srčno upam) ponesla kar nekaj študentov, ki so se s svojimi kreacijami in kolekcijami na krilih dobrega oblikovanja predstavili v okviru zaključne modne reviji študentov na NTF.

Poleg optimističnega pogleda na oblikovanje je sklepni dogodek doživel tudi celostni preporod, ki je zaključno revijo s skupnim naslovom Wings postavil na povsem nov modni piedestal. Napredek in profesionalnost v smislu koreografije sta bila navdihujoča. Strnjen in še vedno dovolj 'catwalkast' sprehod več modelov na enkrat je omogočil, da je bilo zgodbo oblikovalcev lažje in bolj nazorno razumeti, poleg tega pa se revija ni zavlekla v neskončnost.

Več kot očitno je bilo tudi to, da so mladi oblikovalci kar nekaj časa posvetili oblikovanju celostne podobe še posebej z vidika stiliranja. Modni dodatki končno niso bili več moteč faktor, ki je kolekcijam prejšnja leta žal velikokrat odvzel pozornost, ki bi si jo zaslužile. Letos so oblačila in dodatki sodelovali, zelo. Tako zelo, da bi nekaterim študentom lahko podelili nagrade za dober stajling. Naj omenim le nekaj tistih, ki so se mi res vtisnili v spomin: Zarja Predin, Sofija Urumovič, Tina Verbič, Polona Žalig, Peter Movrin, Jana Zornik.

Kaj pa kreacije, kolekcije? Kdo so moji favoriti, kdo je poletel najvišje?

Prvi letniki, ki so pod mentorstvom Almire Sadar ustvarjali v belem, so ponudili nekaj izjemnih kreacij. Znotraj origami prepogibank, dekonstrukcijskih stvaritev in slojevitih zloženk sta name naredili največji vtis dve, ki sta bili konstrukcijsko najbolj zreli, dodelani, po drugi strani pa sta se oblikovalsko lepo navezali na formo kril.

Pri drugih letnikih, ki so se pod mentorstvom Elene Fajt predstavili z dvema kreacijama (škoda, saj bi si nekatere kolekcije res rada ogledala v razširjeni zgodbi), sta si moj najbolj glasen aplavz prislužili Sofija Urumović  s sodobno, razgibano konstrukcijo suknjiča pod okriljem izčiščenega minimalističnega pristopa in Tina Verbič, katere plašč, v katerem se prepletata estetika znamk Jil Sander in Max Mara, bi šel lahko ta trenutek v industrijsko izdelavo, še toliko bolj, ker je za material, iz katerega je izdelan, izbrala izredno trenden in prepričljiv neopren ('potapljaški material').  Lepo je videti, da študentje že v drugem letniku razmišljajo o oblačilih, ki bi bila zanimiva tudi s prodajnega stališča.

Sofija UrumovićTina VerbičTretji letniki so z mentorico Natašo Peršuh profesionalno eksperimentirali tako na področju konstrukcije kot pri obdelavi materialov. Videli smo kar nekaj novih rešitev ter novih pogledov na oblačila, ki se na trenutek spogledujejo s športno estetiko (kako olimpijsko pripravno), nekaj izjemnih plaščev, za katere Tina Frlič, direktorica Galerije Emporium, pravi, da bi jih lahko povsem brez težav prodali, ter nekaj kostumografskih presenečenj. Sama bi omenila kolekcijo oblek Aleksandre Rakič, ki delujejo sodobno in hkrati ravno prav nepretenciozno, ob konstrukcijsko svežih pogruntavščinah pa upoštevajo vsa pravila aktualnega oblikovanja in, kar mi je še posebej blizu, Aleksandra ne pozablja, da je žensko telo najlepše takšno, kot je, brez nepotrebnih deformacij.

Aleksandra RakičKot zaključno dejanje so svoje stvaritve na temo kril na koncu predstavili še študentje podiplomskega študija in diplomanti. Prvi so me pod okriljem Almire Sadar najbolj razveselili s kolekcijama Sanije Reja in Nike Torkar. Zadnja je s pomočjo odličnega modeliranja pokazala, kako z nekaj potegi (dobesedno, v igri so bile zadrge) preoblikovati obleko. V veliko prednost ji štejem tudi to, da je za izdelavo ravno prav prizemljene kostumografske kolekcije izbrala pravilen material in poskrbela za odlično izvedbo. Pri Saniji sem mogoče malce pristranska (pridobila me je že lani s svojo 'lovsko' kolekcijo na temo svetlobe), ampak njena oblačila v meni vedno znova vzbudijo topla, z nostalgijo pospremljena čustva. Tokrat jo izpostavljam zato, ker ji je uspelo digitalne potiske dreves na togih oblačilnih kosih lepo zapeljati in združiti z nežnejšim delom kolekcije.

Sanija RejaNika TorkarZa konec pa še o diplomantki Jani Zornik. Njeno kolekcijo sem imela možnost videti še pred revijo, saj mi je pripadla čast, da sem za študentsko prilogo Wings (izide skupaj z Elle ta petek) oblikovala stajling za oblikovalce zadnjih dveh letnikov. Moram priznati, da so njena oblačila veliko bolje kot na pisti videti v živo, čisto od blizu, ko jih lahko potipaš in povonjaš (ah, ta volnena polst). Subtilno izbrane kombinacije materialov v igri grobo-mehko (svileni prosojni šifoni, polstena volna, konjsko krzno, les) so resnično dobre. Oblikovalka ti da suveren občutek, da je o tem v pravi smeri razmišljala zelo intenzivno. Tudi eko vilinska zgodba, kljub precej teatralnim 'pripomočkom' (XXL-klobuki iz polstene volne, sandale iz kosa lesa), deluje dovolj zrelo in pestro, da bi jo oblikovalki lahko uspelo popeljati v razširjeno različico vsaj 15 izhodov.

Jana ZornikNaj vam da vaš prvi polet še večji zalet.

Fotografije: Sandi Fišer (za opis se preko posamezne "sprehodite" z računalniško miško)

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc