Elle Slovenija

Očarljiva hiša ob izginjajočem jezeru

V mirnem okolju ob robu vasi s pogledom na Cerkniško jezero in bližnjo Slivnico je pred nekaj meseci zrasla na zunaj preprosta hišica, ki v notranjosti skriva brezčasno lepoto. Spoj modernega, domačnosti in toplega minimalizma izdaja, da sta želela lastnika ustvariti funkcionalen, udoben in energetsko varčen življenjski prostor sredi slikovite narave.

1
Jedilni kot - Odlikujejo ga moderne minimalistične linije, značaj pa mu dajejo okna, ki segajo od tal do stropa ... Vzbujajo občutek, da je piknik na travi mogoč kar za jedilno mizo.

Par si je, potem ko so otroci odrasli in se preselili na svoje, zamislil novo domovanje v bližini svoje stare družinske hiše, saj bi se težko ločila od idilične okolice Cerkniškega jezera, čudovite narave in izjemnih razgledov.

Na nekaj več kot 240 kvadratnih metrih sta s pomočjo arhitekta Boža Č. Rozmana ustvarila bivalno okolje, ki jima je pisano na kožo: je odprto in funkcionalno, zaradi velikih steklenih površin in razkošne terase pa se zdi, kot bi bila zunanjost – neskončni travniki in polja – del notranjosti.

Čeprav sta želela ustvariti hišo le za dva, sta v zgornjem nadstropju uredila prostor za goste.

Vse talne površine v hiši razen hodnika pokriva parket iz ameriškega oreha, ki vzbuja občutek izjemne topline, različne barve sten v posameznih prostorih pa pripovedujejo vsaka svojo zgodbo. Tako so stene v sobi za fitnes, od koder seže pogled na celotno cerkniško polje, kjer se skozi letne čase sprehodi celotna mavrica barv, zlato rumene, topli vijoličasti in tudi temni kontrasti črne dajejo moderen pridih toaletnim prostorom, snežno belino v dnevni sobi pa prekinjata dve dopolnjujoči se deli slikarja Andreja Jemca.

Pohištvo je bilo po naročilu izdelano v Poblesu ter je kombinacija posebej izbranega furnirja v barvi ameriškega oreha in barvnih površin visokega sijaja, med katerimi prevladuje črno-bela. Belo tekstilno sedežno garnituro, ki jo dopolnjujeta majhni črni blazini v kontrastni črnini, so izdelali pri Minottiju, s svojo preprosto obliko pa dovoljuje, da zažarita živobarvni deli Andreja Jemca, ki visita nad njo. Svetila, izbrana v salonu Arcadia, nevsiljivo dopolnjujejo prostore in s soji svetlobe, ki večinoma plezajo po stenah, v mraku ustvarjajo povsem drugačno podobo interjerja.

Prav posebno mesto v hiši in v srcih lastni­kov ima terasa, ki ponuja čudovite poglede na neskončna polja, travnike in jezero (to se – kadar je polno vode – vidi tudi iz sobe za fitnes). V toplejših mesecih se lastnika največ zadržujeta prav tukaj, kjer lahko čutita popolno povezanost z izjemnim narav­nim okoljem Cerkniškega jezera.

Iva H. Kolar

Fotografije Fulvio Grissoni

ELLE Dekor, oktober 2008

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri