Razkrivamo zvezo med sladkimi poslasticami in staranjem

Pomlad je čas za razstrup­ljanje in mi bomo v najbolj skrite kotičke omar skrili čokolade, piškote, bombone, menda tudi suho sadje mora iti. Torej, redke so ženske, ki povsem sproščeno uživajo v sladkarijah (le med prazniki njihovo število naraste) in se ne sprašujejo, kje na telesu se jim bo to malo zadovoljstvo poznalo.

Lepota, 2. 3. 2015
Razkrivamo zvezo med sladkimi poslasticami in staranjem - Foto: shutterstock

Seveda vemo, da je, ko govorimo o vitki liniji, sladkor edini zlikovec: če se prepustimo njegovi zapeljivi pesmi, bodo naši čuti uživali le tisti trenutek, potem pa sledi poraz na vseh drugih bojnih poljih. Pa ste vedeli, da ta mala sladka razvada pospešuje tudi pojav gub, globokih gub?

Znanost pravi: molekule sladkorja bombardirajo celice telesa tako, da se vežejo na proteine in maščobe v procesu, imenovanem glikacija. Končni proizvodi napredujoče glikacije – skrajšano AGE (advanced glycation end-products) – pa pripeljejo do strjevanja in deformacije proteinskih vezi. Največ informacij o njihovem škodljivem vplivu je pridobljenih iz raziskovanj, ki se ukvarjajo z diabetesom: poškodba vezivnega tkiva in kronični vnetni procesi, ki so posledica visokega nivoja sladkorja, pa lahko izzovejo tudi bolezni, kot so obolenje jeter, zožitev krvnih poti in celo alzheimerjeva bolezen.

Kolagen in elastin, proteina, ki skrbita za mladostni videz z napetostjo in elastičnostjo, sta najbolj podvržena glikaciji. Ko se povežeta z glukozo, koža oslabi, izgubi barvo in tonus, kar neizbežno vodi do nastanka gub, mlahave kože in izgube sijaja. Zaradi prisotnosti AGE-jev je koža hkrati manj odporna proti zunanjim agresivnim dejavnikom, kot so sončni žarki in nikotinski dim. Cheryl Karcher, dermatolog iz New Yorka, pravi: »Glukoza predvsem spreminja normalno stanje celice, ustvarja pa tudi proste radikale, tako da je njen vpliv na staranje kože dvakratno negativen.«

Glikacija je do neke mere povsem normalen del življenja – dogaja se v vseh nas, in to v vsakem trenutku. Danes jo lahko celo izmerimo: navzkrižne vezi, ki nastanejo med sladkorjem in proteini, oddajajo fluorescenčne žarke, ki jih znanstveniki lahko ujamejo in izmerijo s pomočjo posebnih kamer in analiz (Visia Complexion Analysis). »Če boste s takšno kamero posneli obraz otroka, bo slika zelo temna,« nadaljuje Greg Hillebrand, biokemik iz podjetja Procter & Gamble, »z vsakim desetletjem pa se AGE-ji v telesu akumulirajo, in s tem narašča tudi osvetlitev.« To pomeni, da bomo pri svojih šestdesetih na kameri Visia videti sijoči kot Nezemljani v filmu Cocoon.

Škodljive posledice glikacije postanejo vidne med 30. in 35. letom, ko se nakopičene poškodbe, nastale kot posledica UV-sevanja, oksidacijskega stresa, hormonskih sprememb in kopičenja AGE-jev, začnejo kazati kot znaki staranja. »Dokler ste mladi, ima vaše telo več virov, s katerimi se lahko brani pred poškodbami in proizvaja več kolagena,« pravi Fredric Brandt, ameriški dermatolog, ki je leta 2007 med prvimi lansiral izdelke proti staranju za nego kože, razvite, da se uprejo škodljivim učinkom glikacije. »Ko pridete v določena leta, se ti 'stranski proizvodi' sladkorja začnejo skladiščiti, in to prav takrat, ko naravni mehanizmi obrambe slabijo.«

Nima smisla preklinjati dneva, ko ste prvič poskusili svojo najljubšo slaščico. Ta proces na žalost ni povezan samo s predelanimi sladkorji. Tudi zdrava hrana, kot so integralna žita, sadje in zelenjava, se v procesu presnove spremenijo v glukozo, vendar na manj agresiven, škodljiv način. Popolno odrekanje vsem vrstam sladkorja v hrani ni priporočljivo, še zlasti ker so sladkorji nujno potrebno gorivo za celico in energetski metabolizem, brez katerega ne bi preživeli.

»Za večino ljudi z normalnim nivojem glukoze je glikacija proces, ki se polagoma dogaja vse življenje, in glede tega nam res ni treba dvigovati prahu,« pravi Hillebrand, »a način življenja in prehranske navade so tiste, ki bodo vplivale na to, kako hitro se bodo posledice glikacije pokazale na naši koži.« »Eden od glavnih pokazateljev glikacije je rumenkast ten, ki je sicer značilen za kadilce.« Kajenje v koži znižuje raven antioksidantov, medtem ko telo vitamina C in E uporablja le za to, da odpravi posledice oksidacije, povzročene z vnašanjem nikotina in preostalih substanc pri kajenju (prav zato kadilcem ne ostaja veliko antioksidantov, ki bi se lahko spopadli z naravnimi procesi, kot je glikacija). »Če k vsemu temu pristavite še visok glikemijski indeks, težave dobesedno iščete.«

Glikacije ni mogoče ustaviti, lahko pa jo upočasnite. Hillebrand trdi, da se nekatere farmacevtske hiše že ukvarjajo s tako imenovanimi razbijalci AGE-jev, ki bodo razbili že formirane vezi. Kar zadeva prehrano, je zadeva zelo preprosta: odreči se je treba vsem enostavnim sladkorjem in fruktozi. »Čeprav se vsi ogljikovi hidrati na koncu pretvorijo v glukozo, je pri tistih zdravih izplen glukoze manjši in počasnejši,« pravi Karcher.

Brandt priporoča še prehranska dopolnila, ki vsebujejo karnozin, aminokislino, ki ščiti pred skladiščenjem AGE-jev. V tej zgodbi tudi nega kože igra pomembno vlogo. Znanstveniki so že od osemdesetih let prejšnjega stoletja iskali močno 'protiglikacijsko' sredstvo, potem pa je biokemik Anthony Cerami odkril, da molekule aminogvandina blokirajo oblikovanje vezi med glukozo in kolagenom; in vendar so se izdelki, ki vsebujejo te sestavine, na trgu pojavili šele pred sedmimi leti.

Danes, ko je glikacija priznana kot eden od poglavitnih razlogov za staranje, vse več izdelkov proti staranju vsebuje sestavine, ki zmanjšujejo njene učinke. Največja zvezda med njimi je dobri stari zeleni čaj, za katerega je znanstveno dokazano, da moti proces glikacije in hkrati spodbuja nastanek kolagena. Bodite prepričani: če ste tisto novoletno tortico poplaknili z zelenim čajem in ste pod drevescem dobili še kremo za nego obraza z njim, ste na dobri poti, da zaščitite svojo kožo. Naj bo to vaše 'sladko' maščevanje.

Prevedla in priredila: Petra Windschnurer

Preberite še: 5 enostavnih nasvetov, da zmanjšate vnos sladkorja za polovico

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri