4 prelivi in omake, s katerimi to poletje popestrite svoj jedilnik

3. 6. 2017

Kaj pravite, ko bi danes kosilo nekoliko popestrili s spodnjimi prelivi in omakami? Ja, tudi nasitne so lahko. ;) Poglejte spodaj!

4 prelivi in omake, s katerimi to poletje popestrite svoj jedilnik

Jogurtov preliv z mlado čebulo
(za vse vrste solat)

Sestavine:

  • 2,5 dl tekočega jogurta
  • 1 strok česna
  • 2 mladi čebuli
  • 1,5 žlice limoninega soka
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol
  • poper

Priprava:

Jogurt vlijte v skledo, dodajte na drobno sesekljan česen. Operite mlado čebulo in jo dobro osušite. Narežite jo na tanke kolobarje ter dodajte k jogurtu. Posolite in popoprajte, dobro premešajte, nato dodajte limonin sok in olivno olje. Še enkrat dobro premešajte.

Smetanov hren
(za k mesu ali ribjim jedem)

Sestavine:

  • 1 korenina hrena
  • 2,5 dl kisle smetane
  • 2 ščepca soli
  • 0,5 žličke sladkorja
  • 1 žlička limoninega sok
  • 1 ščepec belega popra

Priprava:

Hren olupite in naribajte v manjšo skledo. V drugi posodici zmešajte sol, sladkor in limonin sok, to prelijte po hrenu in hitro premešajte. Smetano z mešalnikom dobro premešajte, nato jo z metlico nežno vmešajte v hren in popoprajte.

Bela omaka s sirom
(za k mesnim jedem iz pečice)

Sestavine:

  • 2/4 skodelice majoneze
  • 1 strok česna
  • 1 kremni sir Philadelphia
  • 1 žlica svežega limoninega soka
  • 1 žlica belega kisa
  • 150 g belega sira
  • sol
  • poper

Priprava:

V skledi zmešajte majonezo, na drobno sesekljan česen, kremni sir, limonin sok, kis in na manjše kose narezan beli sir, dodajte sol in poper po okusu. Postrezite v lični skodelici.

Omaka s pinjencem
(za k zelenjavnim skledam)

Sestavine:

  • 1/2 skodelice pinjenca
  • 60 g mehkega kozjega sira
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 žlica olivnega olja
  • manjša korenina hrena
  • 1 manjši plod čilija

Priprava:

V mešalnik zlijte pinjenec, dodajte kozji sir, limonin sok, olivno olje in nariban hren. Mešajte, dokler zmes ne postane gladka. Medtem na kolobarje narežite čili. Zmes prelijte v servisno skodelico in potresite s čilijem. Če so vam bolj všeč manj pekoči okusi, namesto čilija dodajte sesekljan drobnjak.

Preberite še: 4 načini uporabe jabolčnega kisa v lepotni rutini

Priporočamo tudi: 8 osvežujočih, slastnih in zdravih veličastnih smutijev, ki bodo povsem razstrupili vaše telo