Varnost in prenosniki

Uporaba prenosnih računalnikov se je razširila v skoraj vsako gospodinjstvo. Z nami so povsod. Nosimo jih v službo, šolo, fakulteto, na dopust in kave s prijateljicami, ter tako uživamo vse njegove bistvene značilnosti.

V primeru izgube, poškodbe ali bog-ne-daj! kraje, pa se nam pol sveta zruši v trenutku.

Varnost in prenosniki

Kaj torej lahko sami storimo za to, da bo naš malček kar najbolj varen ob nas?

Najbolj pomembna je preventiva

Upoštevajte nekaj osnovnih napotkov, kako ravnati s svojim prenosnikom na javnih mestih, kjer se (kljub temu, da verjamemo v dobro ljudi! ) hitro najde kakšen dolgoprstnež, ki bi nam uspel hitro pokvariti razpoloženje.

Upoštevajte nekaj zlatih pravil

Kupite si ključavnico za svoj prenosnik

Skoraj vsak, sploh novejši model ima prav za ta namen posebno odprtino na ohišju. Z njo lahko tako prenosnik pripnete ob kos pohištva (miza, stol, . . ), ali karkoli uporabnega že se nahaja v bližini. Ključavnica ni draga in bo v večini primerov preprečila naključne tatvine. Dobite jo v vsaki bolje založeni trgovini z računalniško opremo.

Prenosnika nikdar ne puščajte v avtomobilu

Tudi prazne torbe, polnilci, in podobne naprave naj nikar ne ostajajo na zadnjih sedežih, saj lahko nekdo čisto upravičeno sklepa, da imate v avtu še kaj in vam tako čisto po nepotrebnem naredi ogromno škode na avtomobilu že samo s tem, da vlomi vanj.

Nikdar brez nadzora

Če že morate svojo mizo nujno zapustiti, pa ste sami ali za malčka nimate ključavnice, ga vzemite s seboj, ga postavite k natakarju za šank ali kaj podobnega. Ne puščajte ga vsem na očeh brez nadzora v dobri veri, da nič ne bo . . le nekaj sekund je dovolj, da ga ne boste nikdar več videli.

Poizkusite izslediti tatu

Na spletu lahko najdete plačljivo ali brezplačno programsko opremo (kot npr. http://adeona.cs.washington.edu/), ki pa je koristna samo pod pogojem, da tat takoj ne namesti novega operacijskega sistema. Na ukraden prenosnik se namreč lahko povežete s podatki, ki ste jih določili ob namestitvi. Program bo nato sporočil IP naslov in v kolikor imate vgrajeno spletno kamero, tudi pošiljal fotografijo na vsakih 30-sekund.

Nasvet: če se odločite takšne vrste zaščito, bi bilo morda bolj pametno pustit sistem brez administratorskega gesla in s tem tatu skušati prepričati, da ste »naiven« uporabnik računalnika. Tako ga morda zavedete in omogočite programu, da opravi svoje delo.

Žal pa je še vedno treba imeti poleg vsega tudi precej sreče.

Star trik, ki je še vedno aktualen!

Situacija

Sedite na čisto običajnem mestu nekje v javnosti (kavarna, restavracija, fakulteta, knjižnica, . . ) in se od svojega prenosnika oddaljite nekam le za minutko (toaletni prostori, šank, garderoba, . . ). V tem času nekdo pristopi k mizi vašega prenosnika in se pretvarja, češ, da se pogovarja z vami po mobilnem telefonu . . »Kaj? A na mizi ga imaš? OK, velja. Ja, ja, takoj ti ga prinesem . . « Tako doseže, da tisti, ki sedijo poleg vaše mize mislijo, da ga kličete po mobilcu, da naj vzame vaš prenosnik. Tat tako prav prebrisano, mirno in brez pozornosti odide z vašim prenosnikom.

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri