Plesno poletje, ko se združita strast in veselje do umetnosti plesa

14. 8. 2015
Plesno poletje, ko se združita strast in veselje do umetnosti plesa

V Šempetru pri Gorici se ta vikend začenja 13. Plesno poletje, ki se bo tudi letos izvedlo v kakovostni mednarodni zasedbi.

Gre za že uveljavljeno obliko dodatnega plesnega izpopolnjevanja pod vodstvom priznanih plesnih pedagogov iz Slovenije in iz tujine, ki ponuja pester in kakovosten plesno-izobraževalni program, namenjen članom plesnih skupin, mentorjem, plesnim pedagogom, koreografom in vsem ljubiteljem plesne umetnosti.

V želji, da bi to bil čim bolj plesno obarvan teden, nam bodo v tem času večere popestrili različni zanimivi dogodki.

Vsebinsko zasnovo izobraževalnega programa sta oblikovala Michal Rynia in Nastja Bremec, in si pri tem prizadevala ponuditi le najboljše in seveda zagotoviti strokovnost na področju izbire izobraževalnega kadra, ki ga vedno označuje domača in mednarodna uveljavljenost, akademska strokovnost in priljubljenost.

Vsekakor lahko trdimo, da Plesno poletje sodi med največje tovrstne plesne seminarje v Sloveniji, hkrati pa se po kakovostni vsebinski zasnovi programa in organizaciji lahko primerja z največjimi mednarodnimi plesnimi kampi v Evropi. Vsako leto gostimo veliko število plesalcev iz Slovenije in tujine in tudi letos beležimo visoko število prijavljenih iz različnih slovenskih mest ter iz tujine (Italija, Nemčija, Hrvaška, Srbija)

Letošnji izobraževalni program bodo vodili

petarPetar Đorčevski iz Beograda, od leta 2006 solist SNG Opera in Balet Ljubljana, bo tudi letos vodil delavnico klasičnega baleta. Petar je bil po zaključku šolanja v Srbiji in na Dunaju za nekaj časa angažiran v državni in ljudski operi na Dunaju, zatem še v slovaškem narodnem gledališču; od leta 2006 pa je član SNG Opera in Balet v Ljubljani. Poznamo ga kot izjemnega solista v številnih baletnih predstavah.

nastja michalSlovensko-poljski duet Michal Rynia in Nastja Bremec (M&N Dance Company) bo tudi letos vodil delavnico modern fusiona, njunega prepoznavnega plesnega stila, ki združuje elemente baleta, sodobnega in modernega plesa ter hip hopa; s stilom, ki zahteva visoko tehnično dovršenost, navdušujeta številne plesalce doma in v tujini.

erika silgonerErika Silgoner iz Catanie (Italija) bo poučevala moderno plesno tehniko. Sicer pa je Erika že večkrat sodelovala z organizatorji; poučevala je na Plesnem poletju v letih od 2003 do 2008 in bila vzor številnim našim plesalcem, ki so med tem časom tudi tesneje sodelovali z njo. Erika vodi plesni ansambel ESKLAN s sedežem v Rimu.

kate jablonskiKate Jablonski iz ZDA bo poučevala modern jazz tehniko. Kate je novo ime našega Plesnega poletja in slovi kot izvrstna plesalka in koreografinja, ki je prisotna na številnih plesnih seminarjih tako v ZDA kot tudi v Evropi.

maša kolarMaša Kolar iz Zagreba bo letos prvič z nami. Tudi Maša je priznana plesalka in koreografinja, ki je plesno akademijo zaključila v Belgiji, pozneje pa s plesno kariero nadaljevala v Švici, Nemčiji, Avstraliji, na Švedskem in v Italiji. Je prejemnica številnih nagrad na področju plesne umetnosti.

aye hasegawaJaponka Aye Hasegawa živi in dela v ZDA. Uvršča se v vrh ameriške hip hop plesne scene, saj nastopa v številnih videospotih in ameriških televizijskih šovih ter sodeluje s številnimi svetovno znanimi ameriškimi glasbeniki, kot sta David Guetta in Pharell Williams. Kot pedagoginja je prisotna v ZDA, na Japonskem in na Kitajskem. Aye je tokrat prvič v vlogi pedagoginje tudi v Evropi.

katja bucikNovogoričanka Katja Bucik bo tudi letos vodila plesno-gibalno terapijo. Katja je profesorica defektologije, logopedinja, specialistka pomoči z umetnostjo in plesna terapevtka. Zaposlena je v Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava. Med njene odmevne uspehe zagotovo sodi izjemna plesna predstava Rdeči čeveljčki, ki je bila uprizorjena na številnih odrih doma in v tujini.

tjaša bucikPoskrbeli pa smo tudi za plesno izobraževanje najmlajših. Otroci od 5 do 10 let bodo plesali hip hop, poučevala pa bo Tjaša Bucik iz Nove Gorice. Tjaša se sicer izobražuje v okviru redne dejavnosti M&N Dance Company in kot izjemno uspešna, prizadevna in talentirana plesalka sodeluje tudi v številnih plesnih projektih M&N DC.

brian martinTako kot Aye je tudi Brian 'Bam' Martin prvič v Sloveniji. Prihaja iz Los Angelesa, kjer sodi med zveneča imena na področju hip hopa. Poučuje po vsem svetu in nastopa v številnih televizijskih šovih (MTV, ABDC - American Best Dance Crew). Bam je član plesne skupine Most Wanted Crew, ki sodeluje s številnimi svetovno znanimi glasbeniki.

EZtwinsBrata Žiga in Enej Jurečič iz Ljubljane, ki se ju številni spomnimo iz skupine Maestro, zdaj ustvarjata kot duet pod imenom EZtwins. Oba sta svetovno uveljavljena hip hop plesalca, ki poučujeta na številnih najodmevnejših hip hop plesnih kampih po Evropi in tudi širše.

Za več informacij o Plesnem poletju kliknite -- TUKAJ