18. LIFFe je pred vrati

3. 11. 2007

Letošnji ljubljanski mednarodni filmski festival bo potekal od 7. do 21. novembra, praznik filmov pa bo tokrat obiskal tudi Maribor, kjer bo na ogled približno tretjina celotne festivalske ponudbe. Festival bo sicer tako kot doslej potekal v Cankarjevem domu, Kinodvoru, kinu Komuna in Kinoklubu Vič ter letos tudi v Slovenski kinoteki.

Po odhodu Jelke Stergel je vlogo programskega direktorja letos zasedel Simon Popek, ki je napovedal manjše spremembe pri sekcijah. Te v osnovi ostajajo iste; Predpremiere naj bi letos resnično postregle le s filmi, ki bodo kasneje prišli na redni spored (lani je od 18 filmov redno prikazovanje doživelo le osem celovečerecev), filmi, ki prebijajo meje, so zbrani v sklopu Proti vetru, Ekstravaganca bo postregla z malce neobičajnimi izdelki, za nagrado vodomec se bodo potegovala prva ali druga dela režiserjev (in režiserk! ) iz Perspektiv, v Fokusu bo v ospredju zares neodvisni ameriški film ter romunski film, Panorama svetovnega filma se bo posvetila festivalskim favoritom s petih celin, sekcija Kralji in kraljice pa je namenjena izdelkom prepoznavnih in nagrajevanih mojstrov sodobnega filma.

Ena izmed letošnjih novosti se tiče tudi glasovanja za nagrado občinstva, saj so gledalci včasih izbirali le med filmi v sekciji Obzorja, sedaj pa bo moč glasovati za vse prikazane filme, ki pri nas še nimajo zagotovljene distribucije.

Festival, na katerem bo prikazanih 100 filmov, bo otvoril film Wesa Andersona Darjeeling ekspres, manjkali ne bodo niti po svetu nagrajevani filmi (romunski 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva je bil v Cannesu nagrajen z zlato palmo, nemški Z druge strani z nagrado za režijo, ruski Izgon za glavno moško vlogo, srbska Past je prejela nagrado občinstva v Karlovih Varih ter nagrado žirije v Sofiji itd), med najbolj pričakovanimi filmi pa je zagotovo tudi Nadzor Antona Corbijna o prezgodaj umrlemu pevcu skupine Joy Division.

ELLE PRIPOROČA

Instalacija ljubezni, režija Maja Weiss - komična drama o ljubezni in umetnosti, film v filmu, ki niha med iluzijo in resničnostjo.

Dva dni v Parizu, režija Julie Delpy - romantična komedija o paru, ki skuša svoje razpadajoče razmerje rešiti na oddihu v zanj zelo eksotičnem Parizu.

Zbegani, režija Tom Di Cillo - satira na temo puhoglavosti zvezdništva in industrije zabave s Stevom Buscemijem v glavni vlogi.

Igralke, režija Valeria Bruni Tedeschi - štiridesetletno samsko igralko preganjajo njene želje, odrekanja in spomini.

Ljubljena Jane, režija Julian Jarrold - biografski portret mlade Jane Austen z Anne Hathaway v glavni vlogi.

Stregel sem angleškemu kralju, režija Jiri Menzel - tragikomična pripoved o ironični usodi praškega natakarskega vajenca.

Darjeeling ekspres, režija Wes Anderson - Grenko-sladka komedija o treh odtujenih bratih, ki se na poti po Indiji znebijo nekaj prtljage - dobesedno in metaforično.

Lady Chatterley, režija Pascale Ferran - film, posnet po romanu D.H. Lawrenca.

4 meseci, 3 tedni in 2 dneva, režija Cristian Mungiu - pretresljiva zgodba o študentki, ki prestaja grozote, da bi lahko svoji prijateljici omogočila nelegalen splav.

Slutnja, režija Jean-Pierre Darrousin - križanec med komedijo in eksistencialno dramo, v katerem uspešni odvetnik opusti življenje na veliki nogi in skuša na novo osmisliti svoje bivanje.

Zbogom, Bafana, režija Bille August - zgodba o prijateljstvu med Nelsonom Mandelo in njegovim paznikom.

Dvojček Lepotica dneva in Še vedno lepotica - po filmski klasiki Luisa Bunuela iz leta 1967 s Catherine Deneuve v glavni vlogi si oglejte še poklon Manoela de Oliveire, ki je s črnim humorjem začinjena poustvaritev in nadaljevanje klasike.

Fotografije LIFFe

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc