23. Mednarodni festival Poletje v Stari Ljubljani

26. 5. 2011
Jazz na Gornjem trgu - foto Nada Mihajlovic

1. junij – 24. avgust 2011, različna prizorišča Stare Ljubljane

Staroljubljansko društvo v sodelovanju z Imago Sloveniae letos že triindvajsetič zapovrstjo prireja Mednarodni festival Poletje v Stari Ljubljani, v okviru katerega se bodo zvrstili številni klasični in jazzovski koncerti.

Muziciranje prepleteno z očarljivim ambientom Stare Ljubljane

bo privabljalo obiskovalce iz cele Slovenije in tujine od začetka junija do konca avgusta.

Zvrstilo se bo 27 koncertov, na katerih bo nastopilo kar 315 glasbenikov iz 10 držav. Etabliran in zelo dobro obiskan festival se odvija na najlepših lokacijah stavbne kulturne dediščine in ima pomembno vlogo pri oživljanju starega mestnega jedra in kulturnem razvoju Ljubljane.

Kakovostna in raznolika programska ponudba je zasnovana predvsem na klasični glasbi iz različnih obdobij, v zadnjih letih pa je del programa namenjen tudi jazzu.

Osrednji del programa obsega vrsto vrhunskih klasičnih koncertov.

Iz Španije prihaja prejemnik številnih nagrad in priznanj ter ljubljenec španskih glasbenih kritikov, kitarist Ricardo Gallén. Obiskovalci festivala bodo lahko prisluhnili koncertni izvedbi monumentalne dramatične baročne opere Dido in Enej, ki jo bo izvedla Vokalna akademija Ljubljana, dobitnica lanskoletne Velike nagrade Evrope v Varni. Gostje festivala bodo tudi trije izjemni godalni kvarteti. Iz Rusije predstavljamo Dominant kvartet, eno vodilnih ruskih godalnih zasedb, ki pooseblja svetovno znano klasično rusko šolo, iz Madžarske bo nastopil v mednarodnem prostoru večkrat nagrajeni Accord kvartet.

Poletni festival se bo zaključil s koncertom Apollon kvarteta, uveljavljene češke zasedbe z inovativnim pristopom k interpretaciji komorne glasbe. Njegov repertoar vključuje poleg del klasičnih skladateljev tudi jazzovske ikone. Kvartet bo v Mestnem muzeju nastopil s priznanim italijanskim klarinetistom Claudijem Mansuttijem.

Posebna pozornost je namenjena mladim naradarjenim glasbenikom,

ki bodo na festivalu nastopili v sklopu Ciklusa Mladi talenti. Med drugimi v izboru izvajalcev najavljajo Koncert najboljših mladih slovenskih glasbenikov, ki združuje deset slovenskih umetnikov, ter koncerte nagrajencev pomembnejših državnih in mednarodnih tekmovanj.

V program so vključili tudi zmagovalca prvega razpisanega natečaja za komorne zasedbe v okviru Imaga Sloveniae – Mladi talenti 2011, ki je imel zelo dober odziv pri mladih glasbenikih.

V okviru festivala predstavljajo tudi tretjo edicijo ciklusa jazz koncertov Jazz na Gornjem trgu, ki bo vsak petek v prijetni intimi Gornjega trga združil ljubitelje aktualne slovenske in tuje jazz produkcije. Ciklus bo v petek, 24. junija, otvorila ena najbolj obetavnih jazz vokalistk v Sloveniji, Nina Strnad, ki bo tokrat nastopila v kvintetu z Juretom Puklom. Poseben gost zasedbe bo ameriški bobnar.T. Howard Curtis.

Brezplačno

V skladu s 23. letno tradicijo želijo omogočiti dostop do vrhunske umetnosti čim širšemu krogu ljubiteljev glasbe, zato bodo vsi koncerti (razen baročne opere Dido in Enej, ki ima visoke produkcijske stroške) za obiskovalce brezplačni.