Aboriginska dediščina kot okras BMW-ja

21. 5. 2013
Aboriginska dediščina kot okras BMW-ja (foto: MGML)
MGML

BMW Art Car je projekt, pri katerem so sodelovali umetniki svetovnega formata, kot so Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Sandro Chia, David Hockney, Olafur Eliasson, Jeff Koons in drugi.

Pred Mestnim muzejem Ljubljana je do konca avgusta 2013 na ogled BMW Art Car, ki ga je poslikal avstralski umetnik aboriginskega porekla Michael Jagamara Nelson, navdih za poslikavo je našel prav v aboriginski dediščini. »Avtomobil je pokrajina, kot bi bila videti z letala – sam sem vključil še vodo, kenguruja in oposuma,« je o svojem delu povedal umetnik.

Kenguruji? Emuji?

Po sedmih dneh napornega in natančnega dela je Michael Jagamara Nelson spremenil črni BMW M3 v slikarsko mojstrovino puščavske skupnosti Papunya. Geometrijske oblike delujejo na opazovalca abstraktno. Strokovnemu očesu se razkrijejo kot kenguruji ali emuji. Slikarstvo skupnosti Papunya uteleša religiozne mite ("Sanjanje"), ki se s slikanjem na kamne in stene jam že tisoče let prenašajo preko generacij aboriginov. Te predstavljajo njihove kulturne korenine in so vir navdiha za prihodnost.

Umetnik, ki je bil rojen leta 1949 v Pikili v Avstraliji, je odraščal po aboriginski tradiciji in je pripadnik plemena Warlpiri. Od svojega starega očeta se je naučil starodavnih slikarskih tehnik, ki so jih uporabljali njegovi predniki in na osnovi teh razvil nov slikarski slog. Od sredine 80. let velja Nelson za vodilnega predstavnika gibanja Papunya-Tula.

Foto: MGML