Biografiji o modnemu geniju Yves Saint Laurent

11. 1. 2014
Biografiji o modnemu geniju Yves Saint Laurent (foto: profimedia)
profimedia

»Poskušam izraziti svojo osebnost, in če mi bodo hoteli to preprečiti, bom umrl,« dramatično pretirava igralec Pierre Niney na koncu trailerja, ki najavlja premiero biografskega filma Yves Saint Laurent v januarju, filma, ki ga nestrpno pričakujejo vsi modni oboževalci kultnega oblikovalca.

Naslednje leto prihajata kar dva filma, ki se poklanjata kultnemu oblikovalcu – prvi že v januarju, drugi v maju.

Film je posnet po knjigi o YSL-jevem življenju, ki je nastala izpod peresa znane modne novinarke in svetovalke v pariškem muzeju mode Laurence Benaim, režiral pa ga je Jalil Lespert, 37-letni igralec in režiser s precej impresivno filmografijo. Poleg nadarjenega 23-letnega Nineya, ki je izjemno podoben YSL-ju in že slovi kot največji mladi igralski up, je Lespert v ekipi zbral tudi televizijsko zvezdo Charlotte Le Bon kot Victorio Doutrelaeu, Nikolaja Kinskega v vlogi Karla Lagerfelda in Guillaumeja Gallienneja, ki uteleša dolgoletnega YSL-jevega partnerja Pierra Berga.

Glede na to, da je Berg odobril scenarij Lesperovega projekta in ga zavrnil za drugi film o YSL-ju, ki ga s popularnim Gaspardom Ullielom, Leom Seydouxom in Philippom Garrelom snema režiser Bertrand Bonello, bo zelo zanimivo primerjati ta dva filmska poklona oblikovalcu Diorja in ljubljencu največjih zvezd, ki je s svojimi neponovljivimi umetniškimi kreacijami obeležil modo 20. stoletja.

Pripravila: Iva Marendič