Bogdan Borčić: Sprehodi

4. 5. 2013
Bogdan Borčić: Sprehodi

Do 26. maja si lahko v galeriji Cankarjevega doma ogledate razstavo umetnika Bogdana Borčića (1926), ki sodi v najstarejšo generacijo slikarjev v Sloveniji, ki še vedno intenzivno ustvarjajo.

Njegova življenjska pot je bila razgibana in vznemirljiva, vse od zgodnjih mladostnih let, ki jih je pogosto preživljal v očetovi rodni Komiži na Visu, prezgodnje trpke preizkušnje koncentracijskega taborišča Dachau do povojnega umetniškega študija, potovanj in izpopolnjevanj v tujini ter ne nazadnje profesure na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Precej zgodaj se je iz Ljubljane umaknil v Slovenj Gradec, kjer živi in ustvarja v zavetju svojega ateljeja.

Borčića so strokovni krogi prepoznali predvsem kot izvrstnega grafika, enega izmed ključnih predstavnikov ljubljanske grafične šole, ki je za svoja grafična dela prejel dolgo vrsto domačih in mednarodnih nagrad.

Tokratno slikarsko predstavitev je avtor poimenoval Sprehodi: sprehodi po ateljeju, ki pomeni umetnikov stvarni in duhovni univerzum oziroma prostor brezmejne svobode, sprehodi do skrajnih razsežnosti slikarskega polja, sprehodi kot neusahljiva slikarska imaginacija.

Razstava obsega slike iz obdobja 2010–13.

Fotografija: Tomo Jeseničnik