Četrti rojstni dan Kina Šiška in pestra jesen

9. 9. 2013

V Kinu Šiška je navada, da se praznovanje rojstnega dne dogaja toliko dni, kolikor let rojstni dan šteje, letos bo to torej kar štiri dni.

Praznovanje začnejo v sredo, 11. septembra, z razstavo beograjske "street art" scene Izhod skozi luknjo čudes in z otvoritvijo razstave oz. grafitarskega jam sessiona v pobudi domačega grafitarskega klana 1107.

Naslednji dan bodo nadaljevali s premiero dokumentarnega filma Damjana Kozoleta Projekt Rak: Ulayev dnevnik od novembra do novembra.

13. septembra, na osrednji dan, začenjajo z intermedijskim performansom Časovni diagrami Marka Batiste in Boštjana Čadeža ter nadaljujejo z dvojnim koncertom domačih punk legend Via Ofenziva in Niet.

Tudi zadnji dan bo pester in se bo začel že dopoldne z mini stripovskim festivalom Stripolis, nadaljeval pa s slovensko premiero dokumentarca o Damirju Avdiću Pravi človek za kapitalizem in zaključil z Avdićevim koncertom, ki bo hkrati  promocija njegovega novega albuma Human Reich.

Drugi del plesnega festivala

S Pino Wima Wendersa, prvim primerom 3D-plesnega filma, bodo 21. septembra odprli drugi del letošnjega CoFestivala. Mednarodni umetniško-izobraževalni festival združuje moči treh festivalski enot in prinaša preplet plesnih predstav, del v nastajanju, predavanj, delavnic, zabav in t. i. umetnosti sobivanja. Jesenski program bo postregel tudi s prvo javno predstavitvijo raziskovalnega procesa koreografa in plesalca Jurija Konjarja V iskanju mirovanja. Sledila bo izjemna šesturna gledališka predstava Utva režiserja Tomija Janežiča v produkciji Narodnega gledališča iz Novega Sada.

Glasbeno pestro do konca leta

3. oktobra bo Vasko Atanasovski predstavil nov album, dva dneva kasneje bosta nastopila Blixa Bargeld & Teho Teardo, dogodek bo v soorganizaciji Kina Šiška, Mote in Katamana. Novi jazz nam bo 7. oktobra na klavirju predstavil norveški mojster Bugge Wesseltoft. Ob izdaji težko pričakovanega prvenca 'jako kratkih zgodb' z naslovom V imenu očeta pa bosta v Komuni 20. oktobra v literarno-glasbenem prepletu nastopila avtorica knjige Dijana Matković in glasbenik Igor Matković. 29. oktobra se po dveh letih v Šiško z novim albumom Open vračajo The Necks, po treh letih pa se 23. novembra vrača eksplozivni brass-hip hop ansambel Youngblood Brass Band.

21. novembra ne zamudite Vladislava Delaya & AGF, avdio-vizualnega performansa v okviru zaključka Bienala Neodvisnih, 29. novembra pa multimedijskega dogodka Sonica: Random Logic z Otoka in slovenskih SND v koprodukciji Mote in Kina Šiška. Tudi na metalce niso pozabili ... 19. novembra vabljeni na Children of Bodom, 5. decembra pa na Satyricon.

Bogat filmski in razstavni program

26. septembra se bo v okviru cikla mladih ustvarjalcev predstavila fotografinja in grafična oblikovalka Biba Košmerl, 1. oktobra ne zamudite otvoritve razstave neodvisnih stripovskih ustvarjalcev iz petih držav, 17. oktobra pa se bosta Olga Košica, oblikovalka nakita, in Rok Marinšek, grafični oblikovalec, v produkciji Kina Šiška in koprodukciji Milk Gallery predstavila v Istanbulu. 28. oktobra se v Kino Šiška vrača IV. edicija Bienalaslovenske neodvisne ilustracije. Filmski vrhunec prvega dela pete sezone bonedvomno slovenska premiera filma Pussy Riot: Pankovska molitev, tudi Liffe bo letos enega od svojih zatočišč našel v Šiški.

Drugi letnik študijskega programa Indekš

Po desetih koncertih, ki so se zgodili v prvem letu glasbenega cikla Indekš, se ta nadaljuje v drugo leto. Spet bodo na posluh morda manj znana, a zato nič manj kvalitetna imena sodobne glasbene scene, ki pa bodo, kar je namen Indekša, kar se da geografsko in žanrsko raznolika. Za člane Indekša bodo karte še vedno cenejše, tudi nagrade bodo. Začeli so z enim najbolj vznemirljivih bendov, kar jih je v zadnjem času prišlo iz Berlina - Me and My Drummer, predskupina je bila domača JUNEsHELEN. Druga letošnja Indekš lekcija 4. oktobra prinaša novo skandinavsko elektro-popatrakcijo Kate Boy, ki jo vplivni mediji tlačijo med elektro pop Little dragon in dark dance The Knife. Ena od najzanimivejših dam evropske elektronike Emika, ki svojevrstno produkcijo basovske elektronike nadgrajuje s senzibilnim vokalom, pa se bo v Šiški ustavila 9. oktobra v okviru promocijske turneje ob izidu njenega novega albuma DVE za kultno založbo Ninja Tune. Pred Emiko bo nastopila Nataša Muševič alias DOT, domača producentka, performerka in multimedijska umetnica.

Foto: Promocijsko gradivo