Čutni Nouvelle Vague se vračajo v Ljubljano

26. 11. 2012
Čutni Nouvelle Vague se vračajo v Ljubljano

V sredo, 28. novembra, ob 21.00 se na oder Kina Šiška vrača francoska zasedba Nouvelle Vague.

Nouvelle Vague (v prevodu "novi val") je bossa nova – kar prav tako pomeni "novi val" – glasbeni kolektiv, ki ga je leta 2004 ustanovil Marc Collin.

Njihovo ime se hkrati nanaša na njihovo "francoskost" in "arty" podobo (francoski novi val, zgodovinsko filmsko gibanje iz šestdesetih), na vir njihovih pesmi (vse so priredbe punkovskih, post-punkovskih in novovalovskih skladb), in na njihovo uporabo bossa-nova aranžmajev.

Collin se je zadeve lotil tako, da je različnim (mladim) pevkam predvajal skladbe iz (alter)-pop-rock zgodovine, ki jih niso poznale, in jih prosil, naj jih zapojejo. Njihove priredbe zato odlikuje nepredvidljivost in unikatnost.

Marcova obsedenost z najmanjšimi podrobnostmi pri produkciji in izvedbi na vseh štirih studijskih albumih je zasedbi zagotovila neprestano koncertiranje po vsem svetu.

Med nekdanjimi in sedanjimi člani Nouvelle Vague ter sodelavci je vrsta francoskih glasbenikov, ki so si ustvarili svoje kariere in so zdaj del gibanja "Renoveau de la chanson Française (prenova francoskega šansona): Camille Dalmais, Phoebe Killdeer, Mélanie Pain, Marina Céleste in Gerald Toto.

Na trenutni evropski turneji bosta pevsko vlogo prevzeli Mélanie Pain in Liset Alea. Obe sta tudi samostojni umetnici. Mélanie poje z Nouvelle Vague že od prvega albuma, medtem ko se jim je Liset pridružila pred dvema letoma in v nastope vnesla kubansko čutnost.

Novost pri skupini je tudi Zula, 'senčna plesalka' iz slovitega pariškega kabareta Le Crazy Horse, kar nedvomno zagotavlja 'žgečkljivo' predstavo.

Nouvelle Vague, ki na tej turneji igrajo šest novih skladb, se v Slovenijo (in v Kino Šiška) vračajo po poltretjem letu, ko so odigrali enega najbolj pričakovanih in evforičnih koncertov pri nas.