Film: Ljubezen in drugi zločini (Ljubav i drugi zločini)

18. 1. 2009

To je film o emigraciji, film o življenju v Srbiji, v prvi vrsti pa je to film o ljubezni. (Stefan Arsenijević)

Anica (Anica Dobra) je ženska v poznih tridesetih, nezadovoljna s svojim življenjem. Odloči se ukrasti večjo vsoto denarja in za vedno zapustiti Srbijo.

Filmsko dogajanje je Aničin zadnji dan, od jutra do večera, v katerem se poslavlja od ljudi, privošči si tudi majhna maščevanja, po katerih je dolgo hrepenela in ki ji prinašajo neznanska zadovoljstva, govori tisto, kar je vedno želela i poklanja predmete, ki jih ne more odnesti s seboj. Trudi se, da nihče ne bi opazil njenega bežanja iz bede v navidez boljše življenje.

A kaj, ko je življenje tako nepredvidljivo in nas vedno znova preseneča. Zgodilo se je tisto, v kar ni niti pomislila – ljubezen.

Deset let mlajši Stanislav (Vuk Kostić), fant iz soseske, se je odločil, da ji ravno ta dan, ko se ona poslavlja od Beograda, prizna svojo ljubezen.

Njun odnos se po tem razvija in Anica se na koncu večera znajde na razpotju – ali naj odide ali naj ostane in če je ravno Stanislav ljubezen njenega življenja?

Zgodba je umeščena v sodobno Srbijo, natančneje v Novi Beograd kot konkretno prispodobo za prostor, ki ga pesti vsesplošna brezperspektivnost in melanholija.

"Preden začneš z novim življenjem, moraš prekiniti s starim."

Film, ki ga označujejo kot srbsko verzijo Jackie Brown, je mednarodno premiero doživel v sekciji Panorama na filmskem festivalu v Berlinu 2008, prejel je nagrado občinstva za najboljši film na festivalu Crossing Europe 2008, nagrado za najboljšo režijo na filmskem festivalu v Wiesbadnu, nagrado za najboljši domači film na festivalu srbskega filma v Novem Sadu 2008 ter nagrado za najboljšo režijo na filmskem festivalu v Sofiji 2008 za humanizem in liričnost avtorjevega sloga.

Premiera filma, ki jo bo odprl predfilm Čikorja an' kafe, se bo zgodila v sredo, 21. januarja v ljubljanskem mestnem kinu Kinodvor, ob navzočnosti režiserja Stefana Arsenijevića ter igralke Milene Dravić.

Fotografije promocijsko gradivo

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc