Film: Neslavne barabe (Inglourious Basterds)

9. 8. 2009

Neslavne barabe, vojna akcija neslavna, zabavna, napeta pot do maščevanja.

Provokativni režiser trilerjev Šund in Ubila bom Billa Quentin Tarantino se je tokrat podal v čas 2. svetovne vojne, naravnost v žrelo pekla - za sovražnikove bojne linije.

Smrtonosni vod neobrzdanih ameriških vojakov pod vodstvom odločnega Alda se odpravi v okupirano Francijo, kjer z brezkompromisnim nasiljem v sovražnikove vrste vnašajo strah in trepet. Njihove načrte atentata na vplivne nacistične voditelje pa prekriža želja osebnega maščevanja francoske lastnice manjšega kina.

Prvo leto, ko je Nemčija okupirala Francijo, je Shosanna Dreyfus (Melanie Laurent) priča pomoru svoje družine. Krvavo dejanje je ukazal nacistični polkovnik Hans Landa (Christoph Waltz). Shosanna za las uide smrti in pobegne v Pariz, kjer pod novim, popolnoma francoskim imenom živi kot lastnica kino dvorane.

Drugje v Evropi poročnik Aldo Raine (Brad Pitt) zbere skupino ameriških vojakov judovske veroizpovedi, da bi izvajali hitre in srhljive maščevalne akcije. Enota, ki postane kaj hitro razvpita med sovražnimi vojaki in častniki, dobi nalogo, za katero mora sodelovati z nemško igralko in tajno agentko Bridget von Hammersmark (Diane Kruger).

Naloga? Odstraniti vodstvo tretjega rajha, ki se bo zbralo na premieri novega skrajno nemško domoljubnega filma. Toda lastnica izbrane kino dvorane, ki je po naključju ravno Shosanna, ima svoje načrte za maščevanje.

V filmu je še en bonbonček - film v filmu. Nacistični propagandni film o moči nemške vojske, ki Hitlerja spravi v krohot. Film, ki ga gledajo ob koncu dogajanja, sta posnela Eli Roth in njegov brat Gabriel, v njem pa igra Daniel Brühl. Film traja v celoti okoli sedem minut, čeprav ne vidimo celega.

Seveda avtorji upajo, da bo v celoti objavljen med dodatki na DVD-ju. In kot se za Tarantina spodobi, se tudi za tem drobnim delom zgodbe skriva ironija. Nacistični propagandni film je posnel Žid.

"Nekoč v okupirani Franciji…" Že prvi stavek filma pove, da ne bomo videli dokumentarca. Film se sicer dogaja med 2. svetovno vojno, vendar ni vojni film. Je film o maščevanju. In je film o filmu, ki reši svet.