Film Ženske (The Women)

14. 12. 2008

Prva asociacija vsake izmed nas na ženske z New Yorka je verjetno štiriperesna deteljica iz kultne nadaljevanke Seks v mestu.

A tokrat ne bo govora o vrtoglavih manolkah, ampak o šopku newyorških prijateljic, z odtenek bolj življenjskimi zgodbami.

Film Ženske. Inteligentna in iskriva komedija, ki govori o sodobni ženskosti in moči odnosov med ženskami.

Komedija temelji na istoimenski predstavi Clare Boothe Luce iz leta 1936 ter filmu iz leta 1939, pod katerega se je podpisal George Cukor.

A vseeno se ta film razlikuje od izvirnika, saj je vloga žensk v današnjem svetu drugačna kot je bila pred sedemdesetimi leti. In kritiko družbene realnosti žensk, ki je vidna v Clarini predstavi, zamenja poklon sodobni ženski, njenemu trudu, njeni možnosti izbire in odgovornosti.

V središču zgodbe, ki govori o vrtoglavem svetu manhattanske družbe, založništva, mode in finančne industrije, se znajde Mary Haines (Meg Ryan). Moderna ženska v vseh pogledih, ki se mora soočiti z žensko nočno moro vsakega partnerskega odnosa: možem, ki vara.

Dame v njenem življenju, na čelu z njeno najboljšo prijateljico Sylvie Fowler (Annette Bening), dinamično urednico ženske revije, se takoj postavijo na njeno stran. Toda vso skupino močno pretrese, ko Sylvie izda Mary v faustovski kupčiji, ženski pa se morata soočiti z najbolj bolečim izmed vseh razhodov: razpadom njunega prijateljstva.

Film Ženske se poglablja v popolnoma ženski svet; moški so sicer bogato 'obdelani', vendar jih nikoli ne vidimo na platnu. Tako srečamo post-feministke iz generacije baby booma in post-menopavzalne ženske kot deklice pred najstniškimi leti.

Poleg Meg in Annette, so tu še Eva Mendes v vlogi Crystal Allen, Edie Cohen bo zaigrala Debra Messing ter Jada Pinkett Smith kot Alex Fisher.

Pod režijo in scenarij se je podpisala Diane English. Film The Women je njen filmski prvenec, medtem ko ji delo scenaristke ni tuje, saj je za svoje delo pri Murphy Brown osvojila tri emmyje in zlati globus.

Eden izmed producentov pa je tudi verjetno največja rokerska zvezda vseh časov, Mick Jagger. Pevec skupine Rolling Stones v teh dneh pripravlja animirani film Ruby Tuesday ter temačni triler Tabloid.

Film je na sporedu v kinematografih Planeta Tuš v Celju, Mariboru in Kranju.

Fotografija promocijsko gradivo