Girls, ne ravno še en Seks v mestu. Ali pač?

2. 5. 2012
Girls, ne ravno še en Seks v mestu. Ali pač?

Zadnje tedne se je v ZDA in tudi drugod veliko črnila prelilo o novi seriji produkcijske hiše HBO s preprostim naslovom Girls (Dekleta, Punce, kot vam je ljubše).

Gre za komičen pogled na vzpone in padce v življenju skupine štirih deklet v zgodnjih 20. letih življenja, ki živijo in delajo (ali študirajo ali iščejo delo ali pa tudi nič od tega ...) v New Yorku. Ne, to ni ravno novi ali pomlajeni Seks v mestu, čeprav seksa - in to precej nazorno prikazanega - v seriji ne manjka.

Ko starši "zaprejo pipico"
Girls je zasnovala 25-letna Lena Dunham, ki je prevzela tudi glavno vlogo in režirala pilotno epizodo. Osrednja junakinja Hannah Horvath, ki jo upodablja Lena, se v uvodnem prizoru znajde v neprijetni situaciji: njena starša oznanita, da bosta dve leti po tem, ko je diplomirala in še vedno nima prave službe, "zaprla pipico" in bo morala svoj "gruvi" življenjski slog odslej vzdrževati kar sama ...

Skupaj z Juddom Apatowom (40-letni devičnik, Napumpana in podobno) in Jenni Konner je Dunhamova tudi izvršna producentka serije, ki je številne navdušila zaradi svoje neposrednosti in svežine, hkrati pa je predvsem v domovini naletela na plaz kritik, predvsem zaradi domnevno rasistične osnove, saj naj bi se bilo v današnjem času v Brooklynu, kjer se odvija večina prizorov, skoraj nemogoče gibati v izključno "belem" krogu prijateljev in znancev. Pa naj bo soseska še tako trendovska in "hip" ...

Kljub očitkom dobra gledanost
Nekateri Dekletom očitajo elitizem, saj naj bi bile štiri osrednje junakinje le razvajene frklje brez stika z realnostjo, ne toliko drugačne od glamurozne in z visokimi petami tako rekoč zraščene četverice v Seksu v mestu. Kakor koli že, serija je zabeležila dovolj dobro gledanost, da bodo posneli vsaj še eno sezono poleg prve, ki zajema deset epizod.

Poleg "čudežne deklice" Lene, ki se je med drugim podpisala pod neodvisni film Tiny Furniture, v Girls v glavnih vlogah nastopajo še Allison Williams (vsaj na videz popolna in "z nogami trdno na tleh" Hannina najboljša prijateljica Marnie), Jemima Kirke (svobodomiselna popotnica Jessa), Adam Driver (Hannin nesojeni fant Adam) in Zosia Mamet (deviška študentka Shoshanna).