Jure Henigman med mladimi zvezdami na Berlinalu

13. 12. 2012
Jure Henigman med mladimi zvezdami na Berlinalu (foto: Slovenski filmski center)
Slovenski filmski center

European Film Promotion je razglasila deset izjemnih evropskih mladih igralcev, ki so bil izbrani za projekt Shooting Stars. Med  "vzhajajoče zvezde" evropskega filma se je uvrstil tudi slovenski igralec Jure Henigman.

Jure Henigman v filmu Izlet
Jure Henigman v filmu Nahrani me z besedami

Mednarodna žirija filmskih profesionalcev je talente izbrala na podlagi njihovih izjemnih vlog v celovečernih filmih in izkazanega potenciala, ki naj bi jim omogočil kariero na svetovni filmski sceni. Igralke in igralci se bodo med 9. in 11. februarjem 2013 predstavili na 63. Berlinalu.

Žirija je Jureta Henigmana, ki je od leta 2008 član igralskega ansambla MGL-ja, izbrala na podlagi njegove vloge v filmu Izlet režiserja Nejca Gazvode, našega letošnjega kandidata za tujezičnega oskarja. O mladem igralcu je žirija podala komentar: "Način, s katerim je njegov obraz prikazal množico emocij, je odziven, jasen, natančen in fascinanten. V filmu Izlet je z osupljivo naravnim izrazom  pokazal svojo izjemno  sposobnost za kombiniranje širokega razpona emocij."

Jure se pri projektu Shooting Stars predstavlja tudi z zadnjim filmom Nahrani me z besedami režiserja Martina Turka, ki je trenutno na sporedu slovenskih kinematografov.

V Berlinu se  bo udeležil tridnevnega programa, ki vključuje intervjuje z mednarodnimi igralskimi agencijami, predstavitve v svetovni filmski industriji, tiskovno konferenco, nastop pred fotografi in delavnico. Vrhunec projekta je glamurozni nastop igralcev na podelitvi Shooting Stars nagrad v Berlinale Palastu, ki je glavni oder festivala.

Projekt Shooting Stars finančno podpira Media program Evropske unije in članice EFP. Leta 2008 je v Berlinu kot  zadnji slovenski predstavnik nastopil igralec Marko Mandič. Pred njim sta kakovost slovenskih igralcev ponesli v svet še igralki Aleksandra Balmazović in Iva Krajnc.

Foto: Slovenski filmski center