Katja Šulc in dvoumni Twisted Delight

26. 3. 2013
Katja Šulc in dvoumni Twisted Delight (foto: Peter Giodani)
Peter Giodani

V eter prihaja novi album jazz pevke in šansonjerke Katje Šulc z dvoumnim, dvoreznim naslovom Twisted Delight.

Plošča nadgrajuje zgodbo prepletanja poezije in glasbe, ki zaznamuje Katjin prvenec uglasbene poezije Mile Kačičeve Mila (Sanje, 2008). Na svojem drugem albumu se Katja predstavlja tudi kot avtorica besedil in glasbe pod taktirko avtorja glasbe in producenta Piera (RootsInSession Sound, BadMood Recordings).

Naslov albuma je tako tudi hommage  navdihujočemu obdobju Katjinega druženja z New Yorkom (tam je študirala jazz petje in obiskovala pesniške delavnice), s vznesenostjo mesta, s tamkajšnjimi glasbeniki, poeti in usodnimi srečanji.

Pred dvema letoma je Katja javnosti predstavila prvi singel z albuma I Love You You Scream, igrivo, nalezljivo, eklektično mešanico urbanih beatov. Tudi zaradi videospota Mihe Knifica, ki je glasbo prevedel v duhovite, mestoma pop art, mestoma surrealistične podobe. Minulo poletje je prišel Katjin drugi singel There Will Be Boys in še en spot. Takrat smo se s pevko tudi pogovarjali.

Katjin tretji singel s plošče, ki prihaja na radijske valove, je Delicious Solitude. Intimna impresija »senzualnih mislih o telesih, ki kričijo po sprevrnjenih užitkih in pomirjujočih obližih« (Vanja Pirc, Mladina), ujeta med globoke basovske linije in značilne reggae vibracije. Glasba novega singla kot tudi celotne plošče je navdahnjena s subkulturo klubskih dvoran, lahko bi jo opisali kot mešanico hipnotičnega soula, r'n'b-ja, reggaeja, dubstepa in drugih derivatov urbane glasbe. Poseben pečat ji pridaja tudi jazzovski trobentač Igor Matković. In seveda prepoznavna glasbena produkcija Piera, pionirja slovenske bas kulture.

Vznemirljivo vizualno podobo albuma je ustvarila ekipa vrhunskih kreativcev: Peter Movrin s stajlingom, olgafacesrok z nakitom, Peter Giodani s fotografijo in Rok Marinšek z oblikovanjem ovitka.

Album Twisted Delight izide konec marca pri Glasbeni zadrugi Celinka, Katja ga bo v živo predstavila v sredo, 27. marca, v Gledališču Glej. Obiskovalci bodo z nakupom vstopnice dobili tudi še čisto svežo zgoščenko!

Foto: Peter Giodani