Kdo je to glasno dekle?

17. 3. 2011

Glas, ki prevzame nadzor. In za njim dekle, ki jo je svet označil za britansko P!nk. A če je P!nk svoj čas dirkala z motorji in se pretepala v barih, Jessie J k svoji novi pevski karieri pristopa z veliko bolj elegant­no agresijo – vsa njena strast in ves njen zagon sta namreč usmerjena v glasbo in njeno sporočilo.

DARIO HRIB

Včasih ljudje potrebujemo nekaj dodatne motivacije, da skriti talent razvijemo v popolno izkušnjo. Jessica Cornish, umetniško poimenovana Jessie J, za spremembo ni še ena popovska ustvarjalka, ki jo je izločil kakšen kičast resničnostni šov. Prav nasprotno, je pravi glasbeni čudež, saj šteje komaj 23 let, pa ima za seboj že dokaj zavidljivo kariero v glasbeni industriji.

Čeprav se pogovarjamo o debitantskem albumu Jessie J, je ta podvig zgolj korak naprej v njenem ustvarjalnem zagonu. Pred odločitvijo za snemanje solističnega albuma Who You Are je nekaj let zgolj postavljala vse potrebne temelje za ta pogumen podvig. Jessie J je sprva namreč pisala pesmi za druge izvajalce, tu in tam pa vskočila še kot pomožna vokalistka.

Zgodba, ki po dobrem premisleku izzveni kot dvorezen meč, se je za Jessie zares začela leta 2005, ko jo je založba Sony najela za pisanje pesmi. Če vam matematika ne dela preveč težav, lahko iz ponujenih podatkov hitro izračunate, da je bila leta 2005 Jessie stara 17 (skoraj 18) let. Novopečena polnoletnica s pogodbo pri založbi Sony je pisala pesmi za  Justina Timberlakeja, Alicio Keys in Christino Aguilero. Kot je po eni strani morda presenetljivo, da 18-letnica kuje rime za največje glasbene zaslužkarje, je po drugi strani kar malce strašljivo, da vsi ti globoki ljubezenski epi, ki so prevladovali na svetovnih lestvicah, v resnici prodajajo misli neke britanske najstnice. Ni biznisa, kot je šovbiznis, kajne?

Pa vendarle — Jessie J torej zna pisati pesmi. Zdaj nam dokazuje, da jih zna tudi odpeti. Preskok od peresa do mikrofona zanjo ni bil težaven, saj je že poznala vse glavne akterje na sceni. Trenutno se izpostavljamo njenemu drugemu singlu z naslovom Price Tag, fantastičnemu duetu s hiphoperjem B. O. B.-om, v katerem nas Jessie spomni, da se je bolj smiselno predajati plesu, kot pa se obremenjevati z materialnimi dobrinami, ki jih nimamo ali ne moremo imeti. Komad je nekoliko bolj popovski kot njen prvi komad Do It Like A Dude, pobalinski, če ne že kar malce prostaški, a obenem izzivalen posmeh mačističnem svetu.

Jessie J ima torej veliko mnenj. O moških, razmerjih, denarju, slavi, celo o emancipaciji. Je že tako, da misli hitro odtavajo od značilnih najstniških doživljanj sveta, ko pišeš komade za bleščeče zvezdnike.