Knjige tega meseca: april

2. 4. 2008

Priporočeno branje v mesecu marcu.

Elizabeth Gilbert: Jej, moli, ljubi

Priljubljena ameriška pisateljica in odlična novinarka (večkrat nagrajena za svoje članke v kultni reviji GQ) je napisala globoko iskreno, iskrivo duhovito, navdihujočo, življenjske modrosti polno knjigo o letu potovanj, ki je povsem spremenilo njeno življenje, predvsem pa njo samo. Vse se je začelo neke noči na mrzlih tleh kopalnice, kjer je hlipajoč že kdo ve katero noč zapored ugotavljala, da je nesrečna. Zares zelo nesrečna – kljub uspešni karieri in navzven povsem funkcionalnemu zakonu . .

Odloči se, da ne bo več sledila družbeno vsiljenim normam, kako mora življenje potekati, ampak bo prisluhnila resničnim notranjim željam. Po mučni ločitvi od moža in po koncu enako naporne, strastne ljubezni z umetniškim Davidom se za leto dni odpravi na osvobajajoče potovanje. Najprej za štiri mesece v Italijo, kjer se uči italijanščino in se predaja gurmanskim užitkom; nato za štiri mesece v Indijo, kjer v ašramu skozi meditacijo prečiščuje bolečino, ki se je nabrala v njej; za konec pa še za štiri mesece na Bali, kjer čas preživlja z nenavadnimi zdravilci in na koncu sreča moškega, v katerega se (končno! ) zelo zelo srečno zaljubi . . Čudovita knjiga, ki se prebere na dušek, a ni niti malo plehka; sijajna mešanica ženstvenosti, duhovitosti in globoke modrosti!

Učila International, Tržič, 2008

Za sladokusce

Elif Shafak: Pankrt iz Istanbula

Zeliho, 19-letno Istanbulčanko, spremljamo po ulicah tega karizmatičnega, nasprotij polnega mesta, ko se odpravlja naredit splav. Zaradi zapletov ga ne opravijo in tako zvečer družini, sestavljeni iz samih žensk, naznani, da bo imela otroka. V Ameriki se njen izseljeni brat Mustafa poroči z žensko, pravkar ločeno od armenskega moža, s katerim ima hčerkico. Čez 20 let pa se Mustafova polarmenska posvojenka odpravi v Turčijo iskat svoje korenine, se tam spoprijatelji z Asyo, Zelihino hčerjo, in začne se odstirati mreža skrivnosti, ki povezuje družini in sega vse do množičnega poboja Armencev, krvavega madeža turške zgodovine. Mojstrsko spisan roman, ki so ga literarni sladokusci povsod po svetu takoj vzljubili.

Sanje, Ljubljana, 2007

Yoko Ogawa: Hotel Iris

Sedemnajstletno čedno japonsko dekle Mari dela v Hotelu Iris, ki je v lasti njene nergaške matere. V hotelu izbruhne škandal, ko prostitutka vrešče zapusti sobo nekega moškega. Moški, nad katerim se vsi zgražajo, Mari neustavljivo privlači, zasleduje ga, med njima se splete vez, ki se sprva zdi nežno duhovno prijateljstvo, a se prelevi v bizarno sadomazohistično erotično zgodbo. Roman večkrat nagrajene japonske pisateljice priporočamo le ljubiteljem mračnjaške estetike.

Založba Tuma, Ljubljana, 2007

Branje za oddih

Marian Keyes: Druga stran zgodbe

Gemma je uspešna ženska z razgibanim življenjem, ki ji ga precej zagreni oče, ko zaradi mlade ljubice zapusti mamo. Preplašena in depresivna mama se Gemme na vso moč oklene in zahteva, da je skoraj nenehno z njo. Ker nesreča nikoli ne pride sama, Gemmo bremeni še grozljiva zavist – njena nekdanja najboljša prijateljica Lily (ki to ni več, ker ji je speljala fanta) je napisala uspešnico. Gemma o vseh tegobah po elektronski pošti poroča prijateljici Susan. Tej je njeno pisanje tako všeč, da njeno pošto skrivaj pošlje literarni agentki Jojo Harvey. A ta je tudi Lilyjina agentka, kar zgodbo še dodatno zaplete . . Lahkotno žensko branje.

Učila International, Tržič, 2008

Posebni priboljšek

David Lynch: Kako ujeti veliko ribo

Nenavadna knjiga, v kateri sloviti režiser David Lynch opisuje svoje dolgoletne izkušnje z meditacijo (tehniko transcendentalne meditacije redno izvaja že 20 let), domiselno posreduje svoje uvide, opisuje ustvarjalne prebliske, ki so vodili do njegovih filmskih mojstrovin in razmišlja o življenju. Branje, zanimivo tako za ljubitelje njegovih filmov kot tudi za vse tiste, ki so vam blizu vprašanja, povezana z zavestjo, meditacijo in ustvarjalnim procesom. Navdihujoče.

Tozd, Ljubljana, 2008

Ščepec poezije

Tjaša Koprivec: Ostanejo naj le konci prstov in zrna rose

Tjaša Koprivec je sila zanimivo dekle, ki jo poznamo kot najnežnejši glas Radia Študent, zadnje čase pa tudi kot 'zaščitni obraz' založbe Sanje (povezuje namreč vse njihove literarne dogodke). Pesniški prvenec te nenasitne bralke izkazuje globoko ljubezen do jezika in priča o široki splošni razgledanosti avtorice. Svojo krhko, nežno, pretanjeno, domiselno, včasih hudomušno poezijo avtorica ob glasbi Gorana Završnika tudi bere na priloženi zgoščenki. Sanje, Ljubljana, 2007

Pripravila Tina Košir

Fotografije promocijski material

ELLE April 2008