Knjige tega meseca: oktober

6. 10. 2008

Priporočeno branje za oktober.

KNJIGA MESECA

Sherry Argov: Zakaj moški ljubijo mrhe

A mrhe, da se razumemo, niso zadirčne tečnobe ali agresivne do­mine, temveč meh­ke, tople in ženstvene … od cmeravih žensk predpražnikov pa se razlikujejo po neuklonljivem samospoštovanju. So ženske s pokončno hrbtenico, ki ne dovolijo, da bi z njimi kdo ravnal nespoštljivo. In – veste kaj? Moški jih obožujejo!

Pomanjkljivost knjige so sicer posamezni maščevalni nasveti, kot je »Če te predolgo ne pokliče, naj te, ko se končno oglasi, več ur čaka na mrzlem dežju«, a če preskočite tovrstne neumnosti, gre za duhovit in dragocen priročnik, ki vas bo naučil, kako v odnosu začrtati zdrave meje, in vas prepričal, da vam nikakor ni treba staviti (samo) na videz …

Najprivlačnejša lastnost je namreč dostojanstvo! In seveda – drugi vas bodo spoštovali in ljubili toliko, kot se spoštujete sami … Pa saj to že veste, kajne?

Primus, Brežice 2008

ZA SLADOKUSCE

Leonard Cohen, kultni kantavtor z žametnim glasom, ki se je letos po 15 letih (pri svojih 74! ) ponovno podal na odmevno svetovno turnejo, piše tudi pesmi in romane. In to celo tako odlično, da ga poznavalci uvrščajo v sam vrh kanadske književnosti.

Leonard Cohen: Najljubša igra

Poetični roman, ki ga zaznamujejo močne podobe (ni čudno, da so po njem posneli tudi film), popisuje otroštvo, zorenje, strasti, strahove, uspehe in neuspehe Cohenovega drugega jaza Lawrencea Breavemana.

Založba Modrijan, Ljub­ljana 2008

Leonard Cohen: Knjiga milosti

Pesniška zbirka, ki jo je Cohen napisal sredi osemdesetih let, ko ga je pestila huda osebnostna in ustvarjalna kriza. Gre za dialog z božjim, svojevrstne, inovativne molitve. Za globine že(l)jne.

Založba Modrijan, Ljubljana 2008

Federico Garcia Lorca: Ciganski romansero

Španskega pesnika Cohen obožuje tako zelo, da je po njem celo poimenoval hčer Lorco. Sicer pa je Ciganski romansero ena najveličastnejših zbirk evropske pesniške zgodovine, ta dvojezična izdaja pa pesnika predstavlja v svežem prevodu Aleša Bergerja.

Založba Mladinska knjiga, Ljubljana 2007

IZ RESNIČNEGA ŽIVLJENJA

Rosa Montero: Strasti

Španska pisateljica in novinarka je zbrala kopico zanimivih podatkov in izpisala zgodbe o osupljivih, usodnih ljubeznih znanih parov – od Kleopatre in Marka Antonija do Liz Taylor in Richarda Burtona, Evite in Juana Perona, Yoko Ono in Johna Lennona ter številnih drugih.

Didakta, Radovljica 2008

Veno Pilon: Na robu

Barviti spomini enega največjih slovenskih svetovljanov, slikarja Ve­na Pilona, ki je življenje, kot pi­­še, ljubil do roba – in ga živel na robu: preživel razburkan čas obeh svetovnih vojn, živel v Pragi, Firencah, Pa­rizu …, se družil z najvidnejšimi umetniki svojega časa, se poročil s potomko francoskega plem­stva … ves čas pa neutrudno ustvarjal.

Založba Mladinska knjiga, Ljubljana 2008

Franz Kafka: Pisma Felice Bauer 1912-1913

Pri Beletrini so se lotili zahtevnega projekta izdaje zbranih del Franza Kafke. Iz prvega svežnja vam še posebej priporočamo Kafkova pisma zaročenki Felice Bauer, ki odstirajo zanimiv pogled v pisateljevo duševnost, čustveno doživljanje pa tudi literarno ustvarjanje …

Študentska založba, Ljubljana 2008

ZA VSAKOGAR

Agatha Christie: Enostavno … Christie

Naj bo poletje, jesen, pomlad ali zima, kriminalke Agathe Christie prijajo v vseh letnih časih, pa tudi zob časa jim prav nič ne škodi. Hercule Poirot je pač brezčasno šarmanten, njegove male sive celice pa so vedno kos še tako zapletenemu primeru. Priporočamo dva slastna zalogaja umorov, laži in temačnih skrivnosti angleške visoke družbe: NEMA PRIČA in PO POGREBU, oboje Založba Mladinska knjiga, Ljubljana 2008

Khaled Hosseini: Tisoč veličastnih sonc

Hosseini, avtor uspešnice Tek za zmajem, osvaja srca bralcev po vsem svetu tudi z novim romanom Tisoč veličastnih sonc, ki je lani zasedel prvo mesto med leposlovjem tako na britanskih kot ameriških lestvicah. Gre za zgodbo o presunljivem ženskem prijateljstvu, ki ne pozna meja in kljubuje težkim okoliščinam afganistanske resničnosti.

Založba Mladinska knjiga, Ljubljana 2008

Pripravila Tina Košir

Fotografije promocijsko gradivo

ELLE oktober 2008

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc