Kulturni napovednik, od 18. do 23. oktobra

18. 10. 2007

Kar priznajte - sredi tedna že sanjarite o vikendu. A ker se nam obeta precej kislo jesensko vreme in ker ne morete tičati le doma, bo čas idealen za pobeg v temno kinodvorano, pred odrske deske ali med glasbene inštrumente.

Od 17. do 22. oktobra v Ljubljani na različnih lokacijah poteka prvi slovenski festival flamenka, na katerem bodo nastopila številna zveneča imena, tudi kitarski velemojster Paco Pena. Festival, ki bo združeval delavnice in koncerte, bo zaključil eden najboljših kitaristov v Sloveniji Anže Palka.

18. oktobra se v prestolnici začenja mednarodno priznani festival inovativnosti s področij industrijskega oblikovanja, arhitekture, mode in znanosti, imenovan Mesec oblikovanja, ki letos praznuje petletnico obstoja. Odprtje bo spremljala oblikovalska konferenca, na kateri bo mogoče prisluhniti 20 mednarodnim predavateljem, sledila pa bo serija večernih strokovnih tematskih druženj.

FILM

Od 18. oktobra si lahko v kinu ogledate romantično komedijo s Scarlett Johansson Varuškin dnevnik in slovenski ljubezenski film, pri katerem je zgovoren že naslov - Petelinji zajtrk. Tiste, ki imate raje akcijo, pa boste lahko v tretjem delu znanstvenofantastične grozljivke Nevidno zlo občudovale Millo Jovovich. Če vam sodobna filmska ponudba ne diši preveč, si lahko v ljubljanski Kinoteki privoščite prototip ženskega filma, Ocvrte zelene paradižnike (20. oktober ob 21. uri), v Kinodvoru pa je na ogled odlična norveška komična drama Repriza.

GLASBA in PLES

18. oktobra ob 21. uri nas bo znova obiskal Vlatko Stefanovski Trio, ki bo nastopil v Cvetličarni MediaPark, če imate raje house ritme, pa se istega dne lahko napotite v Global, kjer bo glasbo vrtel avstrijski DJ Dan Rubell. 19. oktobra bo v celjskem klubu Escape gostovala odlična nizozemska didžejka Joyce Mercedes, v Črnomlju (MKK) 20. oktobra pričakujejo energično skupino Elvis Jackson, istega dne pa bo v hotelu in kazinoju Kongo v Grosuplju ženska srca ogreval Boris Novković. V ljubljanskem Lunaparku (Grad Kodeljevo) se lahko medtem ob torkih zvečer prepustite ritmom swing glasbe, v soboto (20. oktobra) pa se lahko napotite v Kavarno Evropa, ki vabi na prvi swing-salsa plesni večer.

ODER

Vas je že kdaj mikalo, da bi doživele čisto pravi večer stand-up komedije? Priložnost se ponuja že 18. oktobra v Celju (Planet Tuš), 20. oktobra pa v Škofji Loki (MKC Pri Rdeči Ostrigi). Portorož bo isti dan gostil predstavo Ti nori tenorji. Gre za komedijo o zakulisnem dogajanju pred nastopom velike operne zvezde, ki jo odlikuje situacijska in značajska komika. 21. oktobra v ljubljanskem KUD-u France Prešeren ne zamudite 14. slovenskega prvenstva v gledališki improvizaciji Impro liga, v Cankarjevem domu pa bo od 20. do 23. oktobra v štirih zaporednih večerih na ogled baletna predstava Yin & Yang, ki obravnava tematiko nasprotja med moškim in žensko.

RAZSTAVE

V Celjskem mladinskem centru se bo 18. oktobra odprla fotografska razstava Fotomodni vikend, 22. oktobra pa vas z razstavo Erotic Transformation fotografa Branka Baćovića pričakuje Cafe Pilon v Ljubljani.

ELLE PRIPOROČA:

  • 18. oktober, Kolosej Ljubljana, Maribor, Koper, Kinoklub Vič in Kino Center Kranj – pričetek rednega prikazovanja slovenskega filma Petelinji zajtrk, ki je nastal po knjižni predlogi Ferija Lainščka in v katerem se poleg Primoža Bezjaka in Pie Zemljič pojavi tudi hrvaška pevka Severina.
  • 19. oktober ob 20. uri, City Hotel – Modno-plesni performance pobegi (Mesec oblikovanja).
  • Od 20. do 23. oktobra, Linhartova dvorana Cankarjevega doma – baletna predstava Yin & Yang, ki pod taktirko koreografa Lea Mujića v dveh ločenih sekvencah časti ženskost in parodira moški napuh.
  • 23. oktober ob 19. uri, Strle svetila – AS' JZS; kolekcija svetil Almire Sadar, Julije Zornik Strle in belgijskega proizvajalca Modulargreen (Mesec oblikovanja).

Fotografije promocijski material