Kulturni napovednik, od 19. decembra do 1. januarja

19. 12. 2007

Ste že nakupili vsa darila? Že veste, kje boste pričakali novo leto in kako si boste zapolnili praznične dni? Nekaj idej vam nudimo tudi mi . .

FILM

V kinematografih vas bodo do konca leta razveseljevale čebelice v animiranem Čebeljem filmu, zmagovalec filmskega festivala v Cannesu 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva, epska kriminalna drama Ridleyja Scotta Ameriški gangster in kriminalni triler Mafijske noči z Joaquinom Phoenixom, Markom Wahlbergom in Evo Mendes v glavnih vlogah.

Če ste na LIFFe zamudili odličen film Darjeeling Ekspres, si lahko to nenavadno komično dramo privoščite na silvestrski večer v kinu Center v Kranju, medtem ko bo Kinoklub Vič zadnji dan v letu popestril s predpremiero Pokore. Film, v katerem eno izmed glavnih vlog igra Keira Knightley, je nominiran za sedem zlatih globusov.

V Cankarjevem dobu bodo zadnje dneve letošnjega leta popestrili s filmom Gospa Henderson predstavlja – naslovna vloga je Judi Dench prinesla še eno nominacijo za oskarja.

GLASBA

Ljubitelji elektronske glasbe se lahko 21. decembra napotite v Celje, kjer bo v klubu Escape ritme božične zabave diktiral Umek. Istega dne bodo na Mestnem trgu v Škofji loki nastopili hrvaški Jinx, v ljubljanskem Orto baru pa urbani Leeloojamais. 22. decembra lahko v mali dvorani Hale Tivoli prisluhnete Glen Miller Orchestra. Prav tako 22. decembra bodo v Novem mestu nastopili Laibach.

Ne prezrite velikega Magnificovega finala – glasbenik bo svoj novi album predstavil na dveh koncertih, 23. decembra v Dvorani Tivoli in 25. decembra v mariborski Festivalni dvorani, 27. decembra pa vas na gala novoletnem koncertu v ljubljanski Unionski dvorani pričakuje violinistka Anja Bukovec. 1. januarja se odpravite v blejsko Festivalno dvorano na novoletni gala operni koncert v izvedbi Simfoničnega orkestra Camerata Labacensis iz Ljubljane.

ODER

19. in 20. bo v ljubljanskem gledališču Glej na ogled predstava Vincent River Philipa Ridleyja z Zvezdano Mlakar in Juretom Henigmanom v glavnih vlogah. 22. in 23. decembra bo v Stari mestni elektrarni Ljubljana premiera nove predstave skupine Betontanc pod režijskim vodstvom Matjaža Pograjca, Dance or Die.

Zadnji dan v letu lahko popestrite z ogledom umetniškega cirkusa Cirque Eloize & Teatro Sunil: Megla. Predstava, ki je v Ženevi doživela 8 minut ovacij, bo na v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma sicer gostovala tudi od 26. do 30. decembra. Na silvestrovo lahko uživate tudi v slikoviti opereti Kneginja Čardaša skladatelja Emmericha Kalmana, ki bo na sporedu v Marmorni dvorani na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, lahko pa 31. december začinite tudi s smehom, ki ga bo v vas brez dvoma sprožila Mojca Funkl s komično izpovedjo sodobne ženske Kolumbovo jajce. Monokomedija Špas teatra bo na ogled v Kulturnem domu Mengeš. S silvestrsko predstavo Ta kratke - Rokenrol impro (posebna silvestrska izdaja) bo posrkbel tudi Teater Narobov v KUD-u Franceta Prešerna.

ELLE PRIPOROČA

  • 22. decembra v Stari mestni elektrarni Ljubljana ob 20. uri - Dance or Die, premiera nove predstave skupine Betontanc pod režijskim vodstvom Matjaža Pograjca.

  • Od 26. do 31. decembra v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma ob 19.30 oz. 20. uri - Cirque Eloize & Teatro Sunil: Megla. Kanadski umetniški cirkus je v sodelovanju s švicarsko gledališko skupino v Ljubljani gostova že s predstavo Nomad. Gledalci se v megli dih jemljoče predstave ne bodo izgubili, temveč sanjarili v svetu klovnov in akrobacij.
  • 27. decembra v Unionski dvorani v Ljubljani ob 20. uri - gala novoletni koncert violinistke Anje Bukovec, ki jo bo spremljal orkester Simfonika pod taktirko Marka Fabianija, gosta pa bosta Jadranka Juras in vrhunski violinist Vasilij Meljnikov.

Fotografije promocijski material

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc