Kulturni napovednik, od 24. aprila do 7. maja

23. 4. 2008

Aprilsko vreme je kot nalašč za pobeg k različnim kulturnim dogodkom. Ne zamudite 13. slovenskih dnevov knjige, ki potekajo še do 25. aprila, pozorni pa bodite tudi na 3. festival evropskega filma (6. - 12. maj), ki se letos z obale seli v ljubljanski Kinoklub Vič.

FILM

Ste uživali ob komediji Napumpana? Potem bo romantična komedija Pozabiti Saro prava za vas. Film 25. aprila prihaja na redni spored, od istega dne dalje pa bo za bolj petične gledalce poskrbela češka uspešnica Jirija Menzela Stregel sem angleškemu kralju. Konec meseca bodo na svoj račun prišli ljubitelji akcije, pa tudi tiste, ki so pogrešale Roberta Downeyja Juniorja, saj se igralec vrača s filmom Iron Man.

GLASBA

Za konec Orto festa, ki se odvija v ljubljanskem klubu Orto bar, lahko 27. aprila obiščete koncert hrvaške zasedbe T.B.F., ki je letos nominirana za kar osem glasebnih nagrad porin. Istega dne bo v Hali Tivoli prepevala simpatična Katie Melua, lahko pa se odpravite čez mejo in v Zagrebu ujamete odličnega Maksima Mrvico, ki je nedavno koncentriral tudi pri nas. 29. aprila bo v klubu Cankarjevega doma nastopila švedska skupina Boots Brown z improviziranim jazzom, z jazzompa se spogleduje tudi Maria Joao, ki bo v ljubljanskih Križankah nastopila 6. maja. Glasba portugalske pevke zajema iz jazza in etna, končni pa vtis začini z velikodušno mero improvizacije.

ODER

Le še do 26. aprila si lahko na Ljubljanskem gradu ter na Grajskem griču ogledate Mesto vzdihljajev, edinstveno vizualno-glasbeno predstavo. 27. aprila bodo oder KUD-a France Prešeren zavzele lutke, ki jih bo popestrila improvizacija ter še posebno spremljava slovenskih viž zmešanega pevskega zborčka Fantje anu fantine s Primorske. 29. aprila si lahko na odru ljubljanskega MGL ogledate predstavo Tri sestre, 5. maja pa bo v velenjskem Domu kulture na ogled Tramvaj poželenje. 7. maja v Cankarjevem domu ne zamudite nove predstave koreografinje Maje Delak Serata Artistica Giovanile.

Fotografije promocijski material